Maramures: Tichetele pentru rechizitele scolare (250 de lei) nu vor mai ajunge la elevi. Afla aici, motivul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O data cu inceperea scolii, foarte multi parinti au intrebat cadrele didactice daca se vor da tichetele valorice pentru rechizite. Trebuie sa va spunem ca aceste tichete erau prinse in programul educational “Merg la scoala” si … nu se mai dau.

Biroul de comunicare, din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, a transmis redactiei ZiarMM.ro faptul ca programul nu a fost prins in prima rectificare bugetara pe 2019, care a fost in aceasta vara, deoarece actul normativ nu a fost aprobat: “Bugetul acestui program (440 milioane de lei la Titlul 57 „Asistenta sociala”, sume aferente programului „Merg la scoala”) a fost retras intrucat, pana la data rectificarii bugetare, actul normativ necesar derularii sale (Hotarare de Guvern) nu a fost aprobat. Cu alte cuvinte, a fost depasit timpul necesar adoptarii.”

Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, la data de 7 august 2019, printre alte informatii, s-au facut urmatoarele precizari cu privire la neacordarea tichetelor pentru rechizite: “- 440 milioane de lei la Titlul 57 „Asistenta sociala”, sume aferente programului „Merg la scoala”, intrucat, pana in prezent, actul normativ necesar derularii acestui program nu a fost aprobat. Facem precizarea ca Ministerul Educatiei Nationale deruleaza la ora actuala, cu finantare de la bugetul de stat, un program de asigurare a rechizitelor scolare pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse. Media ramasa de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decat media lunara a platilor pe primul semestru, permite derularea in continuare a actualului program pentru rechizite scolare. Totodata, MEN asigura din fonduri externe nerambursabile rechizite scolare prin Proiectul „Rechizite pentru prescolari si elevi – Sanse egale la educatie.”

De aceste tichete (250 de lei/elev, 50 lei/tichet X 5 tichete) ar fi trebuit sa beneficieze orice elev din sistemul de invatamant de stat.

Potrivit surselor Edupedu.ro, retragerea proiectului vine dupa ce Ministerul Finantelor ar fi luat decizia sa taie fondurile respective din bugetul Ministerului Educatiei la rectificarea bugetara. Fara niciun anunt sau explicatie publica, Ministerul Educatiei a retras de pe site proiectul de HG care infiinta programul „Merg la scoala”.

“Merg la scoala”-anuntat inca din 12 februarie

Acest program a fost anuntat inca din 12 februarie, de la aprobarea in Parlament a bugetului Educatiei, cand reprezentantii ministerului scriau ca: „Ministerului Educatiei Nationale i-au fost acordate urmatoarele fonduri, conform proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2019: Asistenta sociala: 790 milioane lei in anul 2019, cu o crestere de 302,12%. Majorarea se datoreaza introducerii Programului de sustinere a Educatiei „Merg la scoala” pentru elevii din invatamantul primar, gimnazial profesional si liceal de stat. Sumele sunt alocate pentru rechizite scolare, manuale scolare”, prevedea documentul.

Atunci Guvernul a mizat in comunicarea publica pe faptul ca a majorat bugetul Ministerului Educatiei cu 47% fata de executia bugetara din 2018. Potrivit surselor Edupedu.ro, fondurile vor fi reduse serios la rectificarea bugetara pregatita de Finante pentru luna august. Aceleasi surse au precizat, tot pentru Edupedu.ro, ca vor fi taiate creditele bugetare (2 miliarde de lei alocate de la bugetul statului) si pentru programul ”Romania digitala”, cel prin care fostul ministru Ecaterina Andronescu promitea ca va dota scolile cu tablete pentru fiecare elev si cu table inteligente pentru fiecare clasa, potrivit. Evident ca nici acest lucru nu s-a intamplat.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2