MARAMUREȘ- Tinerii sunt cei mai atrași de droguri și cannabisul e preferatul tuturor

Frica de stigmatizare, de a nu se afla că este consumator de droguri, este principalul motiv pentru care unii tineri din județ nu acceptă să apeleze la ajutor specializat pentru a scăpa de această dependență. În Maramureș studiile arată că se consumă droguri, iar preferatul este cannabisul, urmat de substanțele etnobotanice.

„Ultimele date de care dispunem este studiul pe care l-am realizat la elevii de liceu din județul Maramureș în 2016, respectiv două studii pe care Agenția Națională Antidrog le-a realizat în 2019, un studiu pe populația generală, respectiv studiul în școli privind consumul de droguri la nivel european. În ceea ce privește consumatorii de droguri din județul Maramureș, datele se înscriu în media de la nivel național, respectiv la nivel european, iar cele mai consumate droguri sunt cannabisul, urmat de noile substanțe psihoactive cunoscute drept „Legale” sau „Etnobotanice”. În ultima perioadă mai puține persoane s-au adresat Centrului nostru pentru a solicita servicii de consiliere pe parte medicală, în schimb am intensificat activitățile de prevenire în mare parte pe care le desfășurăm în școală.

Marea majoritate a consumatorilor de droguri din județ sunt persoane tinere, în jurul varstei de 18-20 de ani, de cele mai multe ori consumatoare de canabis, de cele mai multe ori consumatoare ocazional cu grupul de prieteni. Facem diferite activități de prevenire, de informare privind riscurile consumului de droguri, efectele nedorite ale consumului de substanțe. Îi învățăm să învețe să spună NU grupului, să aleagă un stil de viață sănătos și să își asume consecințele faptelor pe care le fac. Tinerii sunt implicați în activitățile pe care le facem, sunt multe lucruri pe care nu le cunosc și le află de la noi, ei încearcă să vadă care sunt informațiile corecte. Sunt conștienți de riscurile care și le asumă atunci cand consumă droguri.

Este importantă motivația pentru ca să renunți la consumul de droguri. Cele mai accesate servicii ale centrului sunt serviciile de prevenire, pe langă cele de consiliere. Ar trebui să avem un psiholog la centru, pe care nu îl avem, din nefericire. Marea majoritate a consumatorilor au nevoie de consiliere psihologică, unii își permit un psiholog, alții nu. Se fac demersuri pentru a se putea face angajări la aceste centre Antidrog. Avem activități și în unități școlare din mediul rural, sunt solicitări în acest sens. Este nevoie de informare în tot județul Maramureș”, spune Flavia Sălăjan, directorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş.

Și totuși polițiștii rutieri întalnesc tot mai des în trafic șoferi care au consumat diferite droguri înainte de urca la volan. Se mai descoperă și cocaină sau heroină din cand în cand, semn că avem consumatori de așa ceva și în județ.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu