Maramures: Turistii prefera pensiunile din satele cu biserici vechi din lemn pentru minivacanta de Paste

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Turistii care isi vor petrece minivacanta de Paste in pensiunile din zona rurala a judetului Maramures prefera satele si comunele cu lacase de cult vechi, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania (ANTREC), filiala Maramures, Livia Sima.

„Turistii romanii au fost destul de precauti, iar rezervarile au fost efectuate unele inca din luna februarie, pentru a prinde un loc cat mai bun(…) Au avut prioritate pensiunile din satele si comunele cu lacase de cult vechi, case vechi din lemn, dar si locuri cu un peisaj care dau farmec unei vacante la sat. Trebuie sa mai remarc ca, anual, turistii romani exprima pretentii mai ridicate fata de conditiile de cazare, masa, program si diverse varianta pentru a experimenta cat mai multe lucruri, locuri sau noi preparate culinare. Tendinta aceasta a determinat si o schimbarea din partea celor care detin pensiuni medii si mari, care au inteles repede orientarea si au incercat sa se adapteze cererilor”, a spus Livia Sima.

Potrivit acesteia, turistii care petrec minivacanta de Paste in Maramures sunt in grupuri sau familii, „care doresc sa participe la toate momentele religioase celebrate in timpul cele mai importante sarbatori a crestinatatii”.

„Familiile cu copii, dar si grupurile de tineri au solicitat proprietarilor de pensiuni includerea in program a unui tur la cele mai cunoscute lacase de cult din judet, inclusiv vizitarea celor opt biserici din lemn aflate in Patrimoniul Mondial UNESCO, dar si bisericute mai mici, aproape la fel de vechi. Majoritatea turistilor care au ajuns in Maramures vor participa la Slujba de Inviere, dar si la slujba religioasa din duminica Pastilor sau o serie de traditii populare care au loc in unele sate in a doua zi de Pasti”, a declarat Livia Sima.

Un proprietar al unei pensiuni din comuna Botiza, Ioan Pop a precizat pentru AGERPRES, ca, pe langa posibilitatile de cazare, turistii au fost interesati de bucataria locala la alegerea destinatiei.

„Am fost intrebati inaintea rezervarii locurilor daca meniul cuprinde mancare de post sau obisnuita (…) pentru ca exista si persoane care au tinut postul si prefera ca, pana-n duminica Pastilor, sa consume doar preparate de post. Sansa noastra e ca in functie de solicitari, incercam sa oferim un meniu diversificat, in care se afla si preparatele de post(…)De Pasti, toate preparatele provin din gospodarie, iar pe langa drobul de miel, pascuta, slana, painea coapta pe vatra, cozonacul, turistul roman sau strain este omenit cu vin, tuica si sucuri naturale, toate din productia proprie”, a spus Ioan Pop.

Conform reprezentantilor Visit Maramures-biroul de turism al Consiliului Judetean, anual de Pasti, judetul este vizitat de cateva mii de turisti. Un avantaj il reprezinta, din acest an, reluarea curselor interne Tarom spre Baia Mare, dar si a curselor charter care pot ateriza pe aeroportul local, redeschis traficului aerian dupa trei ani in care au avut loc lucrari de modernizare. Totodata, turistii pot inchiria masini sau microbuze pentru a ajunge in pensiunile rurale, insa majoritatea prefera sa ajunga in sat cu propriul autoturism.

Leontin CUPAR, AGERPRES

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2