Maramures: Venituri semnificative incasate luna trecuta la bugetul statului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La intalnirea colectivului pentru stabilirea masurilor de impulsionare a colectarii veniturilor la bugetul consolidat al statului, seful adjunct al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures, Ioan Popa, a declarat ca incasarile la sfarsitul lunii ianuarie au fost mai mari pe capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor sociale de sanatate, dar si la alte venituri.

Cresterea cuantumului de incasari, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut reprezinta o realizare procentuala de 142,86%. Fata de anul trecut, veniturile au fost suplimentate de incasarile la contribuabilii mijlocii. Pentru mentinerea volumului de incasari bugetare si recuperarea arieratelor vor fi luate masuri de analiza, respectiv de identificare a operatorilor economici care inregistreaza grad scazut de conformare voluntara la plata, identificarea cauzelor neefectuarii platilor la termen, intensificarea de actiuni pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor esalonari la plata, monitorizarea masurilor de executare silita, analiza sechestrelor instituite deja din punct de vedere al stingerii titlurilor.

Operatiuni vamale mai mari derulate la Biroul Vamal de Frontiera Sighet cu 47% fata de aceeasi perioada a anului trecut

Activitatea Biroului Vamal de Interior Maramures cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmatiei a fost realizata in special din comertul cu tari terte. S-au depus si acceptat 849 declaratii vamale, din care 490 pentru export, 359 pentru import si 135 declaratii de tranzit. Actiunile specifice strict domeniului vamal au vizat efectuarea a 20 controale la persoane juridice, peste 2300 controale la colete postale si 11 controale cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuala.

In luna ianuarie au fost calculate 34 de prejudicii, in valoare de peste 1.380.000 lei pentru cazuri de contrabanda constatate de ITPF Sighetu Marmatiei sau IPJ Maramures, in care ANAF s-a constituit parte civila. Au mai fost efectuate si alte controale vamale pentru diverse regimuri declarate, fiind aplicata o amenda contraventionala de 1500 lei.

Operatiunile vamale derulate prin Biroul Vamal de Frontiera Sighet au inregistrat o crestere cu 128% a valorii marfurilor exportate. Principalele marfuri importate in luna februarie au fost: semifabricate din lemn de fag, cherestea din lemn de rasinoase si mesteacan, panouri fibrolemnoase si lamele stejar, anvelope pneumatice noi din cauciuc, piulite hexagonale din otel, parti din scaune, articole din carton, tesaturi pentru tapiterie si sarma din otel. Acestea au provin din Ucraina, Federatia Rusa, Belarus, Turcia si China. Marfurile exportate la nivelul judetului au fost efectuate in Elvetia, Serbia, Israel, Belarus, Mexic, Federatia Rusa, Turcia, si Republica Moldova. (elemente lamelare stratificate, blaturi din lemn, parchet stejar, masina pentru tiparit de tip offset, masina de masurat burghie, traverse din lemn pentru cai ferate, mobilier din lemn, suruburi, piulite si saibe, droage din lemn.

Au fost identificate 21 fraude vamale (fraude cu tutun, contrabanda cu tutun si neindeplinirea obligatiilor comisionarului vamal), fiind confiscate peste 590.000 bucati tigarete, peste 157 kg produse de origine animala, carburanti si medicamente. S-au intocmit 16 procese verbale de constatare si sanctionare, in cuantum de 9000 lei. Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmatiei a fost tranzitat in luna ianuarie de peste 11.800 mijloace de transport, respectiv peste 73.000 de persoane.

Au fost descoperite tigari ascunse peste 27.500 pachete de tigarete (provenienta ucraineana ascunse in peretii si plafonul lateral al unei autoutilitare, dar si in interiorul usilor din spate si din usa laterala. De asemenea, s-au identificat cantitati de tigari prin sustragere de la controlul vamal, valoarea fiind in cuantum de peste 55.000 lei, fapta pentru care a fost formulata o sesizare penala pentru savarsirea infractiunii de contrabanda.

249 controale efectuate in domeniul sanatatii publice

Serviciul de control in sanatate publica din cadrul Directiei de Sanatate Publica Maramures a efectuat in luna ianuarie 249 de controale in unitati de invatamant, unitati sanitare, unitati de turism, in sectorul alimentar, la utilizatori si retaileri de produse biocide, unitate de turism, unitate de catering, unitate de prestari servicii. S-au aplicat sase sanctiuni contraventionale, cinci avertismente si o amenzi in valoare de 1000 lei.

Datele statistice ale Casei Nationale de Pensii releva ca, la nivelul judetului nostru, sunt peste 116.000 de pensionari, din care peste 75.200 pentru limita de varsta, peste 18.400 pensionari de invaliditate, peste 4200 pensionari din domeniul agriculturii, peste 1700 de persoane beneficiare de pensii anticipate, peste 16.400 de persoane beneficiaza de pensie de urmas.

Indicele de corectie, conform prevederilor legislatiei in vigoare, cu modificarile si completarile ulterioare, privind sistemul unitar de pensii publice este in acest an de 1,20. Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1100 lei, iar incepand cu data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 15% si este de 1265 lei. Nivelul indemnizatiei sociale se mentine la 640 lei, iar de la 1 septembrie 2019 creste cu 10% si este de 704 lei, a precizat directorul executiv Lucica Pop.

Informatii funizate de Institutia Prefectului – Judetul Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2