Maramures: Zilele culturale la 101 ani de la nasterea monahului si scriitorului Nicolae Steinhardt

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului gazduieste Zilele culturale Nicolae Steinhardt – 101 ani de la nastere, eveniment care este insotit si de o tabara de pictura si care a debutat marti seara si se incheie pe 29 iulie cu o expozitie realizata de participanti, scrie Agerpres.

Cu aceasta ocazie Editura Polirom va lansa cel de al 15-lea volum din integrala operelor complete, iar Editura Eikon din Cluj-Napoca va lansa un volum de studii si comunicari „Centenar – N.Steinhardt”.

Secretarul Fundatiei N.Steinhardt, arhimandritul Macarie Motogna, a declarat pentru AGERPRES ca evenimentul a ajuns la a 15-a editie, fiind gazduit pana la sfarsitul lunii iulie de manastirile Rohita si Rohia, locul de obste al parintelui Nicolae.

„La manastirea Rohia si Rohita a debutat Tabara de pictura ‘Monahul Nicolae de la Rohia’, la care participa pictori din toata Transilvania. In ultima zi a taberei, in 28 iulie, la manastirea Rohia se va savarsi, dupa Sfanta Liturghie, parastasul de pomenire pentru parintele Nicolae”, a spus arhimandritul Macarie Motogna.

Pe durata taberei se va intruni si colectivul redactional al integralei literare Nicolae Steinhardt cu directorul editorial al Editurii Polirom, pentru a lucra la urmatoarele volumele programate a fi tiparite in coeditare cu Editura Manastirii Rohia.

De asemenea, Manastirea Rohita va fi gazda mesei rotunde cu tema „N.Steinhardt – un destin paradoxal, de la sinagoga la manastire”.

Organizatorii au mai precizat ca in 29 iulie la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime’ din Baia Mare va avea loc vernisajul expozitiei de icoane realizate in cadrul taberei de pictura si lansarea volumului „Calatoria unui fiu risipitor. Eseu romantat asupra izbanzii”, din cadrul integralei literare a fostului monah si critic literar, iar Editura Eikon va lansa cartea „Centenar N.Steinhardt – Studii si Comunicari”, volum in care sunt cuprinse materialele prezentate la simpozioanele dedicate monahului Nicolae din anul 2012 de la Academia Romana, Baia Mare si Bistrita-Nasaud.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2