Maramureseni ”Uniti pentru Marea Unire”: 1228 de tineri prezenti la Basesti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Evenimentul „Uniti pentru Marea Unire” – 1228 de tineri maramureseni la Basesti, a fost organizat la initiativa publicatiei GAZETA de Maramures, in parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures, comuna Basesti, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si Ansamblul Folcloric National ”Transilvania”.

Primariile din judet au fost invitate sa se alature acestui demers si sa asigure participarea unei delegatii de tineri, insotite de preoti, profesori, primari sau reprezentanti ai primariei. Au raspuns invitatiei mai mult de jumatate dintre primariile din judet, respectiv Giulesti, Grosi, Seini, Petrova, Tautii Magheraus, Baia Sprie, Vadu Izei, Valea Chioarului, Oncesti, Bicaz, Grosii Tiblesului, Sieu, Bocicoiu Mare, Remetea Chioarului, Borsa, Ulmeni, Sacalaseni, Cavnic, Viseu de Sus, Farcasa, Cernesti, Dumbravita, Gardani, Arinis, Asuaju de Sus, Cupseni, Targu Lapus, Sisesti, Moisei, Strimtura, Boiu Mare, Miresu Mare, Rozavlea, Sighetu Marmatiei, precum si licee din Baia Mare, conform unui comunicat de presa al Consiliului Judetean Maramures.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului National de catre corul Seminarului teologic ortodox “Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul” Baia Mare, urmat de un Te Deum, savarsit de un sobor de preoti in frunte cu PS Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului. Au urmat scurte alocutiuni din partea celor prezenti. Conducerea Consiliului Judetean Maramures a tinut sa ii felicite pe organizatorii evenimentului.

„Le multumesc initiatorilor acestei manifestari marete pentru judetul Maramures, reprezentantilor Gazetei de Maramures, precum si celorlalte institutii implicate in desfasurarea evenimentului. Anul acesta sarbatorim 50 de ani de existenta administrativa a judetului, dar maramuresenii traiesc aici de mii de ani. Si, evident, marcam 100 de ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu Romania, eveniment care a fost posibil cu aportul unor pesonalitati marcante ale Maramuresului: George Pop de Basesti, Vasile Lucaciu, Ilie Lazar, Ioan Mihalyi de Apsa etc. Acesti oameni au format elita politica a acelor vremuri.

Ei au inteles ca trebuie sa lase la o parte orice divergenta sau orgoliu si sa atinga, alaturi de elitele religioase sau culturale, un tel unic. Acesta este lucrul pe care noi trebuie sa il invatam azi. Doar impreuna suntem puternici, doar dandu-ne mana putem face proiecte bune pentru Romania, pentru Maramures si pentru generatiile viitoare, reprezentate aici de acesti tineri minunati”, a spus Gabriel Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures.

Unul dintre invitatii de seama a fost academician prof. dr. ing. Emil Burzo, presedintele Filialei Cluj a Academiei Romane, care a vorbit despre contextul istoric in care a avut loc Unirea de la Alba Iulia.

In partea a doua a programului, cei prezenti s-au bucurat de un moment artistic sustinut de Ansamblul National Folcloric Transilvania si de ansamblurile de copii prezente la eveniment.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole