Maramuresenii au incins Hora Unirii in holul Palatului Administrativ

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

unire baia mareInstitutia Prefectului – Judetul Maramures, Primaria Municipiului Baia Mare si Garnizoana Baia Mare au organizat duminica, 24 Ianuarie, in holul Palatului Administrativ, o festivitate menita sa marcheze aniversarea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane (24 Ianuarie 1859).

La eveniment au participat: prefectul judetului Maramures, Anton Rohian; senatori si deputati de Maramures; primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches; comandantii si sefii unitatilor si institutiilor apartinand Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Garnizoana Baia Mare; reprezentantii Asociatiei “22 Decembrie” Baia Mare; reprezentantii Asociatiilor Cadrelor Militare in rezerva si retragere “Al. I. Cuza”, a Cadrelor Militare in rezerva si retragere din Ministerul Afacerilor Interne, a Veteranilor de Razboi, “Cultul Eroilor – Regina Maria” – Filiala Maramures.

Despre semnificatia istorica a Unirii celor doua Principate Romane a vorbit Diana Muresan, consilier principal in cadrul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Maramures.

Aceasta a declarat: “Principalul purtator de cuvant al natiunii romane in acest complicat proces a fost domnitorul Cuza insusi, cel care s-a aratat in fata reprezentantilor straini cu o «frunte ridicata» – cum remarca Bolintineanu, si care a stiut sa imbine demnitatea cu fermitatea, dar si cu o mare inteligenta politica, cu tact si dibacie. (…) Cuza este una din cele mai de seama personalitati ale istoriei romanesti. Inteligent, voluntar, abil, hotarat sa mearga pana la capat, Cuza a lasat sa-i fie umbrite calitatile de o viata private dezordonata si de o camarila de joasa calitate”.

In continuare, Corul Barbatesc din Finteusu Mare, dirijat de Andrei Dragos, a interpretat cantece patriotice, iar actorul Claudiu Pintican a sustinut un moment poetic adecvat semnificatiei zilei.

Prefectul Anton Rohian a rostit o alocutiune in care a indemnat la unitate si buna intelegere intre cetateni, aratand ca este momentul sa lasam deoparte ura si ranchiuna si  sa incercam sa cladim impreuna viitorul acestui judet si al tarii. Dupa un scurt recital sustinut de Fanfara Municipala, manifestarea s-a incheiat cu o Hora a Unirii in care s-au prins toti cei prezenti.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2