Maramureșenii se pregătesc de Luminație. Etnologul Janeta Ciocan despre ziua morților (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1

În fiecare an pe 1 noiembrie, românii, în special cei din Transilvania, marchează Luminația, moment prin care își amintesc de cei care au plecat în cealaltă lume, adunându-se în cimitire, pentru a aduce flori și a aprinde lumânări.

Pe lânga asta, mulți oameni dau pomană pentru sufletele celor morți în contextul ușurării eventualelor păcate.

”1 noiembrie este ziua tuturor sfinților pentru catolicii din întreaga lume. Totodată, s-a încetățenit în Transilvania ceea ce oamenii numesc Luminația sau în această zi, mai precis, ne amintim de toți morții familiilor noastre. Deși este o sărbătoare catolică, ea a fost repede împrumutată și de către satul tradițional românesc. Nu ne surprinde, pentru că românii, dacă ne uităm în calendarul lor religios, au foarte multe zile de-a lungul anului în care își amintesc de cei plecați.

Fiecare anotimp își are ziua lui dedicată morților – moșii de iarnă, de primăvară, vară și moșii de toamnă. În primul rând începe cu momentele de curățare a spațiului, curățenia se petrece în cimitir. Deci facem curățenie, aducem flori, aprindem foarte multe lumânări și mai ales dăm de pomană pentru cei plecați în cealaltă lume.

Fiecare om care moare are parte de două judecăți – judecata care se ptrece imediat după deces, în cele 40 de zile, și după aceea sufletul nostru stă în așteptare pentru judecata de apoi. Ori toate rugăciunile pe care noi le facem în această perioadă sunt dedicate ușurării eventualelor păcate cu care strămoșii noștri au plecat. De aceea facem și mai multe parastase de-a lungul anului, dăm de pomană”, a declarat Janeta Ciocan, etnolog.

Vlad HERMAN

Video: Călin OȘAN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

5 Comments

 1. Pintea

  „Sărbătoarea catolică” a fost luată de către catolici de la aromânii din zona Austriei acum mult, mult timp!

  Reply
 2. un cititoriu

  Ziua morților este în 2 noiembrie. Dar se sărbătorește din ajun (cum și de Crăciun se colindă din 24, deși Nașterea Domnului e considerată ca fiind în 25).

  Reply
 3. joe

  catre pintea: daca catolicii au preluat sarbatoarea de la aromanii care se stie ca sunt ortodocsi,cum se face ca romanii de dincolo de carpati nu sarbatoresc ziua mortilor in 1-2 noiembrie? lasa vrajeala istorica!!!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole