Maramuresenii sunt obligati sa se vaccineze antipolio daca vor sa mearga in Asia sau Africa. Citeste aici, care sunt tarile unde nu trebuie sa mergi nevaccinat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bolile nu au nevoie de pasaport! Maramuresenii care calatoresc in afara Romaniei sau care intentioneaza, in viitor, sa calatoreasca trebuie sa stie ca la ora actuala exista 11 tari in care nu ar trebui sa mearga daca nu si-au facut vaccinul antipolio.

Directia de Sanatate Maramures spune ca turistii, care merg spre respectivele destinatii si nu au facut vaccinul antipolio in ultimele 12 luni, au obligatia vaccinarii cu minimum 4 saptamani inainte de plecare sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea plecarii. Vaccinarea va fi notificata pe certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.

Tarile vizate sunt: Afganistan, Nigeria, Pakistan, Indonezia, Papua Noua Guinee, Republica Democrata Congo, Kenia, Mozambique, Nigeria, Niger si Somalia.

De precizat ar mai fi faptul ca persoanele care calatoresc dinspre Afganistan, Nigeria, Pakistan si Republica Democratica Congo nu au dreptul sa paraseasca teritoriul tarilor respective, indiferent de punctul de trecere frontiera (rutier, naval, aerian), fara documentele prin care se atesta vaccinarea antipolio. În caz contrar, autoritatile de frontiera ale acestor tari au dreptul sa interzica parasirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective, care solicita viza pentru Romania, li se va solicita carnetul international de vaccinari, în care este înregistrata efectuarea vaccinarii.

Riscul de transmitere a virusurilor polio in sub-regiunea lacului Ciad se mentine si pentru tarile invecinate: Angola, Benin, Camerun, Republica Central Africana, Ciad, Kenya, Djibouti, Etiopia, Malawi si Sudanul de Sud.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si specialistii structurilor de sanatate publica din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar International – 2005, reitereaza faptul ca raspandirea virusului polio salbatic si / sau derivate din vaccine (supravegherea circulatiei de enterovirusuri si prevenirea aparitiei cazurilor de paralizie acuta flasca) la nivel international constituie un risc si o Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala – USPII.

Vaccinul antipolio poate fi efectuat in orice cabinet de vaccinologie avizat.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2