Maramuresul i-a impresionat si pe jurnalistii de la LA Times

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

maramures taraniJurnalistii straini au ramas din nou muti de uimire in fata frumusetilor din tara noastra.

“Un tanar scriitor englez a trecut prin Romania si a fost captivat de taranii care l-au primit in casele lor, l-au invitat sa impartaseasca obiceiurile si sarbatorile dintr-o tara plina de arta populara, cu cuiburi de berze si castele ca din basm. William Blacker a ramas opt ani si a scris ‘Along the Enchanted Way’, un omagiu adus lumii care l-a scos din agitatia vietii moderne.

In timpul unei excursii recente in Romania, am inceput sa inteleg ispitele unui teren cu turnuri medievale si cetati ce par scoase din ‘Hansel si Gretel'”, isi incepe reportajul jurnalista Anne Marie O’Connor de la LA Times.

Aceasta povesteste ca totul a inceput cu indemnul sotului sau de a se aventura in necunoscut, de a explora o zona din Europa. Astfel, ea si sotul sau au ajuns la Bucuresti si au planuit o saptamana cu trenul si masina prin zonele rurale din Romania.

Jurnalista precizeaza ca Romania, care a scapat de comunism in 1989, are o reputatie pentru frumusetea naturala nealterata si pentru arhitectura bine conservata, dar fara latura comerciala specifica multor zone in care turismul este deja o industrie.

“Aici, in zonele muntoase din Romania, in Transilvania si Maramures, fermierii inca ara pamantul cu calul si plugul, amintind de Europa secolului 19”, noteaza jurnalista.

Aceasta a fost impresionata, in timpul celor trei zile petrecute in Maramures, sa vada ca oamenii poarta aici bluze traditionale romanesti care ii inspira pe designerii modei moderne.

“Primul nostru pas spre trecut a fost satul Rogoz unde am vizitat biserica de lemn Sfintii Arhangheli. Aceasta a rezistat invaziei tatarilor din 1661 si este una dintre cele opt biserici de lemn din regiune care fac parte din patrimoniul UNESCO”, a notat ea.

La Targu Lapus, spune ea, au fost intampinati de o parada de oameni in haine traditionale romanesti, cu dans si muzica, dar si cu o cina delicioasa cu pui, carnati si bere locala.

“Ospitalitatea este un motiv de mandrie aici. Prima noapte am petrecut-o la Rohia, pensiunea Casa Gherman, ai carei proprietari ne-au recomandat o excursie la manastirile locale”, mai spune Anne Marie O’Connor.

In excursia lor prin Romania au ajuns si in casa unui artizan local a carui casa parea facuta din turta dulce si ale carui sculpturi impodobesc multe dintre casele din zona.

Ultima seara turistii straini au petrecut-o in pensiunea in care au fost cazati, privind cum taranii se indreptau spre case in carute si cum oamenii isi inchideau seara portile din lemn.

ziare.com

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *