Maramuresul, in top la produse traditionale atestate. Produsele de panificatie si preparatele din carne, motiv de mandrie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ferma zootehnica_produse (4)Produsele traditionale din Maramures au o mare cautare pe piata interna, dar si pe cea externa. Informatiile venite de la Directia pentru Agricultura Maramures arata ca in topul produselor traditionale atestate in acest an pe primul loc se afla produsele de panificatie, cofetarie si patiserie, urmate fiind de cele de legume-fructe si bauturi.

Directia pentru Agricultura Maramures a facut publice o serie de informatii legate de atestarea produselor traditionale. Virgil Tantas, directorul acestei institutii, a aratat, in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural de zilele trecute, ca in activitatea de control desfasurata in anul 2015, s-a pus accentul pe informarea agentilor economici privind legislatia nationala si comunitara in domeniul industriei alimentare.

„Au fost reamintite prevederile legale privind reatestarea produselor traditionale, a sistemului de protectie a indicatiilor geografice si a denumirii de origine a produselor agricole si alimentare. Pe langa traditionalitatea culturala, arhitecturala recunoscuta a judetului Maramures si produsele traditionale – alimentare care prezinta o varietate deosebita cuprinzand sectorul produselor de panificatie, a preparatelor din carne, lapte, bauturi, miere si alte preparate culinare, sunt apreciate atat la nivel national cat si la nivel international.

La ora actuala produsele traditionale au o mare cautare pe piata romaneasca, datorita faptului ca la fabricarea acestor produse se folosesc doar materii prime locale, care nu au în compozitia lor aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. In judetul Maramures au fost reatestate si atestate un numar total de 56 produse traditionale, ocupand locul II pe tara dupa judetul Brasov”, a explicat Tantas.

Acesta a mai aratat ca tot in acest an au fost reatestate 14 produse traditionale conform Ordinului MADR nr. 724/2013,
din care produse de panificatie, cofetarie, patiserie – 4 atestate, produse din carne – 1 atestat, produse lactate – 2 atestate, legume-fructe – 3 atestate, bauturi – 3 atestate si altele – 1 atestate.

De asemenea,  in curs de reatestare la MADR se afla in momentul de fata 9 produse traditionale (8 produse din carne si 1 produs panificatie). Mai trebuie spus ca avand in vedere Ordinul MADR 394 din 2014 privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti au fost atestate 3 produse consacrate pentru un operator economic din judetul Maramures.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2