Maramuresul se pregateste pentru Centenarul Marii Uniri

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Pregatirile pentru marcarea Centenarului Marii Uniri a Romaniei au inceput si in judetul Maramures. In acest sens, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, a emis o dispozitie de constituire a comisiei Centenar, ca urmare a unor acorduri incheiate intre judetul Maramures, Institutia Prefectului, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National, Municipiul Sighetu Marmatiei si comunele Sisesti si Basesti.

O prima intalnire a membrilor comisiei Centenar a avut loc, ieri 24 august. Ioan Doru Dancus, vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures a prezentat membrilor comisiei rolul acestui demers, a vorbit despre necesitatea stabilirii unui Regulament de Organizare si Functionare a comisiei si a descris proiectele propuse in cadrul programului dedicat Centenarului. Membrii comisiei au stabilit ca proiectele propuse de judetul Maramures sa fie transmise intr-un singur portofoliu, in colaborare cu Institutia Prefectului.

Conform dezbaterilor din cadrul primei sedinte de lucru, muzeele si institutiile de cultura subordonate Consiliului Judetean Maramures vor organiza expozitii permanente si itinerante dedicate Marii Uniri si alte evenimente specifice.

De asemenea, se va semna un acord de parteneriat cu institutii precum unitatile de cult, institutii publice si Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, prin care in anumite perioade sau cu prilejul unor evenimente, sa fie evocate personalitatile maramuresene ale Marii Uniri si simbolurile nationale, pe parcursul intregului an 2018. Printre manifestarile organizate cu tematica Marii Uniri, conducerea revistei Pro Unione, doreste sa organizeze conferinte si seminarii la care sa fie invitati academicieni, istorici si oameni de cultura.

Prezent la aceasta intalnire, Ion Botos, presedintele Uniunii Interregionale a Romanilor din Ucraina, a avut o initiativa deosebita, ca romanii din dreapta Tisei sa fie angrenati in manifestarile organizate pentru marcarea acestui eveniment, astfel incat sa se simta uniti cu fratii lor de dincoace de Tisa.

Consiliului Judetean Maramures va avea in vedere initierea unui proiect de hotarare prin care localitatile emblematice ale Marii Uniri: Basesti, Sisesti, Sighetu Marmatiei si Giulesti sa fie declarate VETRE ale Marii Uniri. Aceasta initiativa va fi propusa si Ministerului Culturii pentru a implementa acest proiect la nivel national. Toate propunerile venite din partea membrilor comisiei au fost preluate in portofoliul de proiecte care urmeaza sa fie transmis Guvernului Romaniei.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *