Marea Britanie: Boris Johnson isi cere scuze ca nu a realizat Brexitul la termenul promis

Reclame home 1
Reclame home 1

Premierul britanic Boris Johnson si-a cerut scuze duminica pentru ca nu a realizat Brexitul la 31 octombrie, asa cum promisese, si si-a sustinut acordul de iesire din Uniunea Europeana criticat de presedintele american Donald Trump, informeaza France Presse, transmite AGERPRES.

Intrebat daca isi va cere scuze de la membrii Partidului Conservator care l-au adus la putere pentru ca nu si-a respectat cuvantul, „Bineinteles!”, a raspuns premierul jurnalistei care il intervieva pe Sky News.

Sosit la putere in iulie cu promisiunea unui Brexit „oricat ar costa” la 31 octombrie, Boris Johnson jurase ca ar prefera sa fie mai degraba „mort in fundul unei gropi” decat sa ceara o noua amanare.

Dar el a trebuit sa faca un pas inapoi si sa ceara un nou termen pana la 31 ianuarie, acordul sau negociat cu Bruxellesul nereusind sa treaca de parlament.

Seful guvernului britanic si-a exprimat duminica „profundele sale regrete”.

Liderul conservator l-a criticat de altfel pe presedintele american Donald Trump, prietenul si aliatul sau, care a apreciat joi la postul de radio britanic LBC, ca acordul negociat cu Uniunea Europeana nu ar permite incheierea „unui acord comercial cu Regatul Unit”.

„Nu doresc sa-l denigrez pe presedinte, dar in aceasta privinta el comite o eroare evidenta. Oricine priveste acordul nostru poate constata ca este un acord excelent”, a declarat Boris Johnson.

„Motivul pentru care este atat de dureros sa ai aceasta amanare nu este din cauza promisiunilor sau a ego-ului meu ori a altcuiva, ci din cauza incertitudinii pe care acesta il semnifica pentru toata tara. Companiile nu pot face prognoze, familiile nu-si pot face planuri, oamenii nu stiu cand va avea loc Brexitul”, si-a exprimat regretul Boris Johnson.

Explicand temerile de o intarziere mai mare daca laburistii, principalul partid de opozitie ar ajunge la putere in urma alegerilor din 12 decembrie, el a caracterizat drept „nebuneasca” propunerea acestui partid de a renegocia un acord de iesire si de a-l supune votului britanicilor.

Boris Johnson a mai declarat ca el nu vede „niciun motiv” pentru a prelungi perioada de tranzitie dupa Brexit dincolo de data prevazuta in decembrie 2020, apreciind ca negocierile comerciale „ar trebui sa fie extrem de simple”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2