Marea Britanie: Camera Lorzilor a numit, pentru prima data in 650 de ani, o femeie in functia de mesager al reginei

Reclame home 1
Reclame home 1

Camera superioara a Parlamentului britanic, Camera Lorzilor, a numit, pentru prima data in istoria de 650 de ani a institutiei, o femeie in functia de ”Black Rod” – mesager al reginei, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Sarah Clarke, care pana in prezent s-a ocupat de organizarea turneului anual de tenis de la Wimbledon, va fi de acum inainte ”Lady Usher of the Black Rod”.

Responsabil de principalele ceremonii de la Palatul Westminster, Black Rod este cunoscut pentru traditia in care tranteste usa Camerei Comunelor in fata oficialitatilor, la sedinta inaugurala a parlamentului, gest care simbolizeaza independenta camerei inferioare fata de regina.

In cadrul ceremonialului, Black Rod loveste de trei ori in usa cu bastonul sau de abanos cu un leu de aur in varf. Usa se deschide apoi si toti membrii parlamentului il urmeaza pe mesagerul reginei inapoi in Camera Lorzilor pentru a asculta discursul suveranei.

Cea mai veche referire la aceasta functie este facuta in ordinul regal din 1361, care il pomeneste pe Walter Whitehorse in rolul de mesager al reginei. De atunci, 60 de persoane au indeplinit acest rol, care se regaseste si in organismele legislative din Canada, Australia si Noua Zeelanda.

Clarke, care va prelua functia la inceputul saptamanii viitoare, a spus, intr-o declaratie, ca oferta o onoreaza.

”Camera Lorzilor este un loc in care detaliile sunt la fel de importante ca si aspectul general, iar traditia are un rol central”, a spus aceasta.

Lordul Fowler, purtator de cuvant al Camerei Lorzilor, a spus ca este un moment istoric pentru Parlamentul britanic.

”Oamenii sunt familiarizati cu aceasta functie pentru rolul pe care il are la discursul inaugural, dar functia este mult mai complexa”, a spus acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2