Marea Britanie: Conservatorii vor sa-i taxeze suplimentar pe strainii care realizeaza achizitii in sectorul imobiliar

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Conservatorii britanici au anuntat vineri seara ca vor sa introduca o taxa pe achizitiile imobiliare realizate de proprietarii straini, daca vor veni din nou la putere in urma alegerilor legislative de pe 12 decembrie, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Un nou guvern conservator ar aplica o taxa suplimentara de 3% la achizitia unui bun imobiliar de catre proprietari care nu au domiciliul fiscal in Regatul Unit.

In prezent, britanicii, strainii si companiile platesc aceeasi taxa la cumpararea unui bun, valoarea variind numai in functie de suma tranzactiei.

Statul percepe in prezent 2% pentru tranzactiile imobiliare intre 125.001 si 250.000 de lire (146.000 – 292.000 de euro), 5% pe cele de pana la 925.000 de lire (1,1 milioane de euro), 10% pana la 1,5 milioane de lire (1,7 milioane de euro) si 12% dincolo de aceasta suma.

Masura propusa de conservatori va adauga 3% la fiecare tranzactie pentru persoanele a caror rezidenta fiscala nu se afla in Regatul Unit.

Chiar daca nu exista statistici oficiale privind sectorul cumparatorilor straini, studii recente au aratat ca ei ar reprezenta aproape 30% din achizitii in anumite zone din centrul Londrei in ultimii ani.

Un raport al Universitatii din York a relevat in 2017 ca 13% dintre noile bunuri imobiliare rezidentiale din capitala intre 2014 si 2016 au fost cumparate de persoane care nu locuiesc in Marea Britanie.

In pofida unei diminuari a investitiilor straine de la anuntarea Brexitului in 2016, analistii si partidele politice sunt de acord ca acest fenomen umfla preturile practicate pe piata si impiedica anumite persoane sa devina proprietari.

„Regatul Unit va fi mereu deschis persoanelor care vor sa vina aici pentru a trai, munci si a-si construi viata in minunata noastra tara”, a declarat ministrul finantelor, apreciind ca aceasta masura va da „unui mai mare numar de oameni oportunitatea de a gasi un loc dragut in care sa traiasca”.

Partidul premierului Boris Johnson a estimat ca aceasta taxa suplimentara ii va permite sa adune pana la 120 de milioane de lire (140 de milioane de euro) pe an, care vor fi folosite la finantarea de programe pentru ajutorarea celor fara adapost.

Aceasta propunere intervine in contextul in care fondurile provenite din aceasta taxa s-a diminuat cu 10% in cursul ultimului an fiscal (care dureaza in Marea Britanie de la 1 aprilie pana la 31 martie), pentru a atinge suma de 8,4 miliarde de lire.

Climatul de incertitudine provocat de Brexit se afla la originea acestei scaderi spectaculoase, cea mai puternica cu care s-a confruntat tara de un deceniu.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole