Marea Britanie doreste un acord adecvat cu UE dupa Brexit

Premierul britanic Theresa May a declarat marti, in fata ministrilor sai, ca obiectivul Marii Britanii trebuie sa fie un acord care sa stabileasca reguli adecvate pentru situatia tarii dupa ce aceasta va parasi Uniunea Europeana (UE), a declarat purtatorul sau de cuvant in fata jurnalistilor, dupa o reuniune la care May si-a prezentat obiectivele pe termen lung pentru negocierile ce urmeaza asupra Brexit-ului, informeaza agentia de presa Reuters, transmite AGERPRES.

Convenind saptamana trecuta sa demareze a doua etapa a negocierilor asupra iesirii din UE, reuniunea de marti a cabinetului de la Londra marcheaza inceputul urmatoarei batalii a Theresei May cu privire la Brexit: ce fel de relatie pe termen lung va avea Marea Britanie cu blocul european.

Pentru a lua o decizie in aceasta privinta, May trebuie sa gestioneze divergente majore in Marea Britanie, inclusiv printre ministrii de prim rang, si sa decida daca sa alinieze viitorul economic al tarii la UE sau sa se separe cu totul de blocul european si sa caute un rol mai global pentru tara sa.

‘Potrivit premierului, obiectivul este clar: un acord care sa asigure cel mai bun comert posibil cu UE, sa-i permita Marii Britanii sa stabileasca reguli corecte pentru situatia noastra si sa faciliteze acorduri comerciale ambitioase cu tari terte’, a explicat purtatorul de cuvant al sefei executivului britanic.

Reuniunea cabinetului britanic a durat aproape doua ore, timp in care 25 de ministri s-au pronuntat pe acest subiect, in contextul dezbaterii politice din tara referitoare la ‘divortul’ de UE. A fost pentru prima data cand cabinetul britanic a discutat despre asa-zisa ‘stare finala’ a negocierilor dupa referendumul privind iesirea din UE, consultare populara desfasurata in iunie anul trecut.

Intrebat daca a existat un acord cu privire la obiectivele-cheie ale Theresei May, purtatorul de cuvant al acesteia a raspuns: ‘Da, este clar ca dorim sa reusim. A fost o discutie buna, clara, detaliata, la care a contribuit marea majoritate a cabinetului’.

Purtatorul de cuvant a mentionat ca Theresa May a respins un parteneriat economic final cu UE modelat pe Spatiul Economic European si ca scopul ei este de a incheia un acord mai ambitios decat cel semnat intre Canada si UE anul trecut.

‘Ministrul pentru Brexit (David Davis) si premierul au spus foarte clar ca Marea Britanie trebuie sa aspire la un acord adecvat’, a adaugat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1