Marea Britanie – O saptamana de electricitate fara carbune, o premiera dupa secolul al XIX-lea

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Marea Britanie a produs electricitate fara sa utilizeze deloc carbune timp de o saptamana, realizand astfel o premiera dupa Revolutia industriala, au anuntat miercuri reprezentantii companiei care administreaza reteaua nationala de electricitate din aceasta tara, informeaza AFP, transmite AGREPRES.

Compania ESO a anuntat miercuri, la ora locala 13:24, ca Marea Britanie a incheiat o saptamana completa de productie a electricitatii fara a folosi carbune, ultima centrala care foloseste acest combustibil fosil fiind deconectata de la retea in urma cu exact sapte zile.

Este vorba despre o premiera dupa inaugurarea primei centrale electrice pe baza de carbune in Regatul Unit in 1882, au precizat reprezentantii ESO. In urma cu doi ani, compania a anuntat pentru prima data ca Marea Britanie a avut o zi completa fara utilizarea de carbune pentru a produce electricitate.

„Tot mai multe energii regenerabile alimenteaza sistemul nostru, iar astfel de serii fara carbune, precum aceasta, vor deveni o moneda curenta”, a declarat directorul ESO, Fintan Slye. „Pana in 2025, vom putea sa exploatam toata reteaua de electricitate a Marii Britanii fara carbune” intr-o maniera perena”, a adaugat el.

In 2018, carbunele, a carui cota de piata continua sa scada, a reprezentat doar 6% din productia de electricitate in Marea Britanie in 2018, potrivit statisticilor guvernamentale. O alta energie fosila, gazul natural, a reprezentat 43,9% din productia de electricitate.

Energiile regenerabile (eoliana, solara, biomasa si hidroelectricitatea) au reprezentat 27,5% din total, energia eoliana aflandu-se in plin avant, cu numeroase ferme instalate in regiunile costiere si vantoase ale tarii. Adaugand energia nucleara la cele regenerabile, aproape jumatate (49,6%) din productia de electricitate a tarii a putut fi realizata cu ajutorul tehnologiilor care produc putine emisii de CO2.

Un reprezentant al Greenpeace UK, Doug Parr, s-a declarat bucuros de rezultatul anuntat de ESO: „In urma cu doar cativa ani, ni se spunea ca Regatul Unit nu poate sa isi pastreze lumina aprinsa fara carbune. Acum, carbunele dispare pentru binele climei noastre si al calitatii aerului”.

El a adaugat, totusi, ca autoritatile trebuie sa faca mai mult pentru a infrunta „urgenta climatica”, evocand interzicerea progresiva a vehiculelor pe benzina si cu motoare diesel, imbunatatirea eficientei energetice a locuintelor, reducerea consumului de carne si plantarea mai multor milioane de copaci.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole