Marea Britanie: Serviciile de securitate au dejucat 13 atentate teroriste din 2013

Scotland Yard a anuntat luni ca serviciile de securitate britanice “au dejucat 13 tentative de atentate teroriste din iunie 2013” in Marea Britanie unde nivelul de alerta este stabilit la “grav” din august 2014, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

O “mare parte” din aceste comploturi au fost puse la cale de simpatizanti ai gruparii Statul Islamic (SI), a declarat seful adjunct al politiei, Mark Rowley, la lansarea unei noi campanii de informare destinata publicului larg.

Insa Al-Qaida si, intr-o masura mai mica, grupuri de extrema-dreapta “continua sa reprezinte o amenintare semnificativa”, a adaugat Mark Rowley care supravegheaza operatiunile de contraterorism din Marea Britanie.

Tentativele dejucate “merg de la atacuri cu cutitul sau cu ajutorul unui vehicul, pana la operatiuni mai complexe care implica arme de foc”, a mai spus el.

Amenintarea exista in continuare si succesul militar impotriva jihadistilor din Statul Islamic in Irak si Siria “nu va eradica amenintarea terorista”, a insistat el.

Potrivit unui studiu publicat luni, numarul infractiunilor legate de terorismul islamic aproape s-a dublat in Marea Britanie intre 2010 si 2015. 72% dintre cei arestati pentru astfel de infractiuni au fost britanici sau aveau dubla cetatenie, iar 11% erau femei, se arata in raportul realizat de Hannah Stuart pentru Henry Jackson Society, un think-tank conservator.

Nivelul de alerta terorista in Marea Britanie a fost stabilit din august 2014 la “grav”, al patrulea pe o scara de la unu la cinci. In urma atentatelor din noiembrie 2015 din Franta, politia a anuntat desfasurarea suplimentara a 600 de politisti inarmati la Londra, numarul acestora ajungand la 2.800.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1