Marea Britanie si-a retras ultimele trupe din sudul Afganistanului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Marea Britanie si-a retras luni ultimele trupe din sudul Afganistanului, dupa 13 de ani de conflict in care sute de soldati britanici si-au pierdut viata, informeaza AFP citata de Agerpres.

O ceremonie organizata la baza aeriana din Kandahar a marcat plecarea ultimilor militari ai Royal Air Force, dupa transferul catre armata afgana a ultimei baze in luna octombrie.

De la inceperea conflictului in 2001, Marea Britanie a pierdut 453 de militari in operatiunile din Afganistan.

‘Fortele armate britanice sunt mandre ca si-au incheiat misiunea in sudul Afganistanului. Datorita curajului si devotamentului lor, tara are sanse mari pentru un viitor stabil. Plecarea noastra de la baza aeriana din Kandahar reprezinta un eveniment istoric important’, a declarat ministrul britanic al apararii Michael Fallon intr-un comunicat.

O mare parte a operatiunilor militare conduse de britanici au avut loc in provincia Helmand, care ramane un bastion al talibanilor si un centru important pentru cultivarea de opiu.

Fortele de lupta ale NATO vor parasi tara pana la sfarsitul lunii decembrie. In Afganistan va ramane in 2015 o forta straina formata din aproximativ 12.500 de militari, care vor avea drept misiune pregatirea si sprijinirea armatei afgane.

Cotidianul New York Times a facut insa cunoscut vineri ca presedintele Barack Obama a decis sa prelungeasca cu un an misiunea de lupta a trupelor americane din Afganistan.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2