Marea Britanie vrea sa devina dupa Brexit o “superputere” exportatoare

Ministrul britanic al comertului international, Liam Fox, a prezentat marti o strategie menita sa faca din Marea Britanie o ‘superputere’ exportatoare, el estimand totodata ca tara sa se concentreaza prea mult pe Brexit si nu suficient pe relatiile cu restul lumii, relateaza agentiile AFP si EFE, informeaza AGERPRES.

‘Atunci cand merg in China sau in alta parte in lume se vorbeste despre economia mondiala, despre taxe vamale, despre SUA, China sau Organizatia Mondiala a Comertului (….), in timp ce aici, in Marea Britanie, se vorbeste numai despre Brexit, Brexit si iarasi Brexit. Este o chestiune importanta, dar nu singura care face agenda comertului mondial’, a spus Liam Fox intr-un discurs sustinut la Institute of Directors din Londra.

‘Europa este si va ramane o piata importanta pentru produsele si serviciile noastre, dar exista o lume si dincolo de Europa si dincolo de Brexit’, a insistat el, manifestandu-si regretul ca decidentii politici britanici neglijeaza cucerirea altor piete, mai ales a celei chineze si a celor africane.

Un argument pe care Liam Fox l-a adus in sprijinul afirmatiilor sale este ca ‘in urmatorii 10-15 ani 90% din cresterea economica mondiala va fi inregistrata in afara Europei’, si in mod special in China. ‘Schimbarile in puterea economica si demografica globala, cresterea bogatiei pe ansamblul tarilor in dezvoltare ofera oportunitati viitoare’ pentru Marea Britanie, a completat ministrul britanic al comertului international, care dupa referendumul din 2016 privind Brexit-ul a primit ca sarcina sa calatoreasca in lumea intreaga pentru a tatona posibilitatea unor acorduri comerciale cu tarile din afara UE care sa fie aplicate dupa ce Marea Britanie va parasi efectiv blocul comunitar.

Anul trecut, exporturile de bunuri si servicii ale Marii Britanii au reprezentat echivalentul a 30% din PIB-ul ei, procent comparabil cu cel al Frantei, Italiei si Canadei. Guvernul condus de Theresa May doreste sa creasca acest procent la 35%, dar chiar si cu o asemenea majorare Marea Britanie tot ar ramane la acest capitol mult in urma Germaniei.

‘Mediul de afaceri britanic este foarte bine plasat pentru a beneficia de pe urma schimbarilor rapide ale mediului economic global si cred ca Marea Britanie are potentialul de a fi superputerea exportatoare a secolului al XXI-lea’, este de parere ministrul Liam Fox.

Premierul Theresa May a prezentat la inceputul lunii iulie un plan privind Brexit-ul, denumit ‘Planul Chequers’ (dupa numele resedintei de vara a prim-ministrilor britanici), ce are in vedere ca Marea Britanie sa mentina la capitolul comertului cu bunuri relatii stranse cu UE dupa iesirea oficiala din blocul comunitar, la 29 martie 2019, propunerile fiind insa mai restrictive la capitolul servicii, capitol care vizeaza in special centrul financiar londonez.

Planul pare astfel sa schiteze un Brexit usor (‘soft Brexit’) in sectorul comercial si un Brexit dur (‘hard Brexit’) in cel al serviciilor. Sefa guvernului britanic a incercat astfel sa impace doua tabere opuse din formatiunea ei, Partidul Conservator.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1