O serie de evenimente care marcheaza aniversarea a 98 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania au avut loc astazi la sediul Palatului Administrativ.
Astfel, in cadrul acestor evenimente organizate de Consiliul Judetean Maramures in parteneriat cu Primaria Sighetu Marmatiei, Muzeul Maramuresean Sighetu Marmatiei si Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Baia Mare a avut loc concursul judetean „Maramuresul actual in perioada Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, o lume de renume”, iar mai apoi a fost vernisata expozitia documentara omagiala „Maramuresul si Marea Unire”. Debutul acestor manifestari a fost unul solemn prin intonarea imnului Romaniei de Corul copiilor de la Scoala Lucian Blaga, sub indrumarea prof. Madalina Medan.
„Maramuresul a dat personalitati marcante in acel moment de glorie al tarii noastre. Vreau sa va felicit pentru prezenta la aceasta manifestare, care de fapt deschide o serie mai ampla de evenimente pe care Consiliul Judetean Maramures, prin institutiile subordonate, le va desfasura cu ocazia zilei de 1 decembrie. Este si un demers mai amplu deoarece incepand din acest an vom marca Centenarul Unirii si pana in 1 decembrie 2018 vom desfasura impreuna o serie de activitati culturale care vor dovedi inca o data ca Maramuresul a fost la loc de cinste prin personalitatile care au marcat idealurile tuturor romanilor”, a apreciat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus.
O frumoasa lectie de istorie a oferit directorul Muzeului Maramuresean Sighetu Marmatiei, Gheorghe Todinca care a vorbit despre personalitatile maramuresene implicate in acel moment important pentru Romania de azi, Marea Unire.
Dupa scurta lectie de istorie au fost inmanate diplome participantilor la concursul judetean ”Maramuresul actual in perioada Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, o lume de renume”, atat elevi, cat si profesori, si nu in ultimul rand, persoanelor care au contribuit la realizarea acestor evenimente. Au fost premiati tinerii: Balog Patriciu Nicolas, Bisca Constantin Emanuel Gigel, Pop Mirela Viorica, Gampe Mircea Anton, Bicazan Marina Denisa, Gasparik Iasmina, Bondea Daniel, Comiati Denis, Verdes Maria Bianca si Tyran Onorica Maria.
De asemenea,au fost premiati si profesorii coordonatori Dipse Andrei Claudiu, Voinaghi Marius, Sovago Adrian, Bolchis Maria, Radomir Oana si Miclaus Lucian, pentru indrumarea elevilor si implicarea in promovarea aspectelor istorice care ne definesc ca si popor. Nu au fost neglijati nici profesorii organizatori Filip Pavel si Vida Florin din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Gherhes Mihaela Cristina si Madalina Medan, de la Scoala Gimnaziala Lucian Blaga din Baia Mare si Ilie Gherhes, sef sectie in cadrul Muzeului de Etnografie si Arta Populara, dar Viorel Rusu, director al Muzeului de Istorie si Arheologie Baia Mare. Si nu in ultimul rand, au primit diplome artistii Ansamblului Folcloric National Transilvania, prof. Gheorghe Todinca si Ana Moldovan, inspector scolar general pentru sprijinul acordat in desfasurarea acestor evenimente.
Atmosfera de sarbatoare a fost intretinuta de momentele artistice oferite de Corul copiilor de la Scoala Gimnaziala ”Lucian Blaga” din Baia Mare si de Ioan Sas, consilier judetean si interpret de muzica populara, acompaniat de taragotistul celebru Dumitru Dobrican si Sorin Rad, iar in incheiere, participantii s-au incins in hora.
Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures
uitati-va in poza din articol si o sa va dati seama cu cine sarbatorim noi Unirea …cu Dancus, cel ce a spalat zeci de mii de euro la paranghelii, cu Zetea cel ce doarme in papucii statului si beneficeaza de voturile unor oameni usor dee manipulat, lista e lunga si din pacate plina de mafioti si incompetenti, cei care au murit pentru ca Unirea sa fie posibila, cred ca privesc cu scarba la ce am devenit ca si natie…