Mariana Campeanu: Romania va fi una din tarile UE puternic afectate de imbatranirea populatiei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania va fi una din tarile cu procentajul cel mai accentuat de imbatranire a populatiei din toata Uniunea Europeana, fapt ce va atrage dupa sine cresterea cheltuielilor cu pensiile in Produsul Intern Brut, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Social si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, cu ocazia dezbaterii „Reforma Pensiilor – de la experti la public”.

„Trebuie sa avem in vedere ca Romania va fi una din tarile cu procentul cel mai accentuat de imbatranire a populatiei din toata Uniunea Europeana. Acest lucru va fi provocat atat de natalitatea scazuta, corelata cu mortalitatea infantila, cat si de migratia fortei de munca, mai ales in randul tinerilor. De asemenea, este necesar sa luam in considerare si cresterea sperantei de viata. Tocmai de aceea, procentul cheltuielilor cu pensiile in PIB va creste si va fi unul din cele mai mari din Uniunea Europeana”, a spus Campeanu, transmite Agerpres.
Potrivit acesteia, trebuie sa se puna accent, in perioada urmatoare, pe cresterea productivitatii muncii.

„In conditiile in care vor exista putini salariati si multi pensionari, doar cresterea productivitatii muncii va duce la sustenabilitatea sistemului de pensii. Ca nota generala, un sistem de pensii nu se poate schimba integral, ci doar pe componente”, a subliniat Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii a admis ca nivelul pensiilor din Romania este foarte scazut, mai ales in ceea ce priveste pensiile din sistemul public.

„Nivelul pensiilor din Romania este scazut si trebuie gasite solutii pentru a sustine acest sistem, in scopul sprijinirii generatiilor viitoare. Problema pensiilor este vitala si una dintre solutiile ce pot fi adoptate se refera la mentinerea in activitate a unei persoane pe un timp cat mai indelungat”, a subliniat Mariana Campeanu.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole