Marimea pana la care poate ajunge o balena, influentata de disponibilitatea prazii si modul de hranire

PNL

Balenele sunt cele mai mari vietuitoare care au evoluat pe Pamant, insa dimensiunea corporala pe care cetaceele o pot atinge are o limita, dintr-un motiv explicat de o echipa de oameni de stiinta americani intr-un studiu citat de Press Association si titrat de Agerpres.

Dimensiunile corporale mari ajuta balenele sa consume prada cu eficienta sporita, potrivit unei cercetari efectuate pe parcursul a peste zece ani pe aproximativ 300 de balene monitorizate. Insa gigantismul acestor cetacee este limitat de disponibilitatea prazii si de eficienta strategiei de hranire, conform concluziilor publicate in jurnalul stiintific Science.

O echipa internationala de oameni de stiinta, condusa de biologul Jeremy Goldbogen de la Universitatea Stanford si expertul in mamifere marine Nicholas Pyenson de la Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian, a prelevat date despre modul de hranire a cetaceelor, iar rezultatele dezvaluie faptul ca marimea corpului acestora este limitata de disponibilitatea prazii.

Totodata, cercetatorii au descoperit ca numai cetaceele care se hranesc prin filtrare pot ajunge la dimensiuni corporale uriase, cele mai mari dintre toate vietuitoarele de pe Pamant.

”Raportul dintre energia castigata si consumul energetic releva eficienta de hranire a unei balene si ofera indicii despre motivele pentru care unele balene sunt mari si de ce nu pot fi mai mari”, a declarat Goldbogen.

Echipa alcatuita din peste douazeci de oameni de stiinta a cautat si amplasat dispozitive temporare de localizare pe balene, marsuini si delfini de diferite dimensiuni – de la marsuini de port, de 1,5 metri lungime, pana la balene albastre ce pot ajunge la 30 de metri lungime si peste 100 de tone.

Oamenii de stiinta au observat ca relatia dintre marimea corporala si beneficiile energetice depinde de strategia de hranire pe care cetaceele au dezvoltat-o de-a lungul evolutiei.

Spre deosebire de cetaceele care se folosesc de dinti pentru a prinde prada individual, balenele albastre sau cele cu cocoasa, care se hranesc prin filtrare, utilizeaza fanoanele – lamele cornoase fixate pe maxilar – pentru a ”strecura” krillul si alte prazi mici din apele oceanelor. Astfel, pentru balenele care se alimenteaza prin filtrare dimensiunile mari nu reprezinta un impediment pentru hranire.

Cetaceele cu dinti folosesc ecolocatia pentru hranire si sunt limitate la hranirea prin atacarea unei prazi individuale, strategie ce implica scufundarea la adancimi mai mari pentru a o prinde. In unele cazuri, cele mai mari balene cu dinti nu se hranesc suficient in timpul unei scufundari pentru a compensa energia depusa. ”Literalmente, se intampla ca ele sa nu poata manca suficient pentru a obtine un profit energetic mai mare inainte sa revina la suprafata si sa respire”, a explicat Pyenson.

In cazul balenelor care se hranesc prin filtrare, cercetatorii sugereaza ca disponibilitatea sezoniera a abundentei de krill este cea care le limiteaza dimensiunile. ”Cele mai mari specii de balene trebuie sa profite de castigurile energetice obtinute in urma ‘peticelor’ de krill in timpul celor doar cateva luni productive de vara, la latitudini mari. Cele mai eficiente strategii de hranire prin filtrare presupun ca aceste balene sa acumuleze depozite de grasime care le pot alimenta apoi migratiile de-a lungul bazinelor oceanice catre zonele de reproducere aflate la latitudini mai mici, care le ofera mult mai putina hrana”, a explicat Goldbogen.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1