Marin Bragaru, county managerul invizibil al Maramuresului inert

PNL

Politicienii romani sunt mediocri. Ei vin din toate zonele vietii sociale cu dorinta de a castiga notorietate si beneficii. Desi se stie de la Aristotel, intemeietorul stiintelor politice, ca un functionar sau o persoana in serviciul public nu se poate imbogati daca este corect. Insa, politicianul roman este corupt, lacom si bogat. De ce s-ar infinge in politica sau viata publica un om realizat profesional, care exceleaza intr-un domeniu care-i ofera confort si stabilitate financiara? Pentru ca e flamand, iar banii sunt, alaturi de putere si influenta, opiul lumii contemporane.

In vremurile moderne, nu mai exista institutia tribunalului poporului, cel care avea dreptul de a-i verifica si desemna ca indezirabil pe functionarii corupti. In Roma antica, coruptii erau condamnati la confiscarea integrala a averii si li se interzicea apa si focul. Adica erau exialti si nimeni din republica nu avea dreptul sa-i gazduiasca sau sa-i hraneasca. Aceasta era pedeapsa pe care o primeau, fiind alungati din comunitate.

Astazi, cei care fura si coruptii detin demnitati si sunt admirati si elogiati. Statul in sine este degenerat, avand structuri de control cu atributii paralele sau suprapuse, care ar trebui sa asigure si sa mentina sanatatea morala a administratiei. Dar nu o fac, caci dupa o legislatie puturoasa si aservita, functionarii din justitie si control financiar sunt numiti pe criterii politice si nu pe competenta, de nasii si parintii politruci.

Maramuresul este un judet subdezvoltat, cu mult in urma altor regiuni ale tarii. Nu mai avem industrie, iar agricultura este de subzistenta, totul fiind distrus, paraginit sau vandut la fier vechi. Avem doar comertul realizat de multinationalele care sug banii poporului pentru a-l depozita in paradisuri fiscale. Aici am ajuns dupa 25 de ani de libertate, prost inteleasa si manageriata de nimurici. Consiliul Judetean nu face exceptie, fiind un exemplu de “afacere” si cumetrie sociala si politica.

Uitati-va cine sunt sefii executivului si veti realiza ca asteptarile noastre sunt anulate de incompetenta si jemenfichismul unei echipe care in mare parte este tot aceeasi, cu consilieri necalificati, directori prafuiti si un secretar criptocumunist, cu aere de Mafalda care le stie pe toate. Nu avem infrastructura rutiera, padurile au fost jefuite, in sate pisalaul curge pe sant, taranul se spala tot in ciupa, iar scolile se surpa. Noroc cu inteleptii parlamentari care, dupa o vizita in tari straine, au dat mana cu niste oameni care purtau titluri ciudate, precum “city manager” sau “county manager”. Evident ca imbuibatii agramati care banguie cu greutate si in romaneste nu intelegau o iota, iar translatoarea delegatiei, cea care trebuia sa-i lumineze, fusese aleasa pentru numarul cupei de la sutien si nu pentru abilitatile lingvistice.

Abia acasa, IT-stul Senatului a dat o cautare pe goagal si asa au aflat nesimtitii neamului ca personajele respective erau niste administratori publici cu atributii precise pe domeniile de competenta. De aici pana la a infiinta si in Romania cateva sute de asemenea noi posturi de tocat frunza la caini a fost doar un pas. Experienta barbuliana ne-a lamurit ca nu-i destul sa vrei, trebuie sa stii si sa poti. Cat de penibil putea sa fie city managerul baimarean cand recunostea public la televizor ca, intr-adevar, podul Viilor nu e bine pavat, ca deszapezirea nu e corespunzatoare si ca salubrizarea lasa de dorit, de parca nu el era principalul vinovat si responsabil de nerealizari.

Consiliul Judetean Maramures nu s-a lasat mai prejos si astfel, in anul 2013 dupa Cristos, l-a propulsat in functie pe fost jurist pe la DSP, CAS si alte institutii bugetare. Despre cum a ajuns Marin Mirel Bragaru din avocat manager s-a scris si de bine si de rau, dar o intrebare a ramas actuala: ce are jurisprudenta cu managementul public?

L-am cunoscut pe avocatul Bragaru, un tip subtirel, elegant, tacut, dar vesnic zambaret, care nu vorbea decat foarte rar, incercand parca sa-si compenseze lipsa de charisma cu un aer de persoana superioara care stie ce stie, dar nu spune tot. Ce face Bragaru ajuns county manager este greu de spus, caci atributiile delegate de presedintele Ciceu sunt totale. Desi are doi vicepresedinti, Bragaru a fost cel desemnat ordonator de credite cand seful e plecat, el are in subordine tot aparatul de specialitate, precum si administrarea drumurilor publice. Nu ar fi nici o problema daca s-ar vedea efecte, dar licitatiile sunt blocate, proiectele inghetate, iar pe drumurile judetene stalpii sunt inclinati ca turnul din Pisa si gata sa cada pe trafic.

Judetul arata jalnic, in special in zona publica unde nu sunt popasuri, refugii, toalete, telefoane de urgenta, poduri sau semnale rutiere corespunzatoare. Cursurile de apa sunt colmatate, pantele despadurite astfel ca cea mai mica ploaie genereaza inundatii si blocarea drumurilor, lucrarile publice fiind nefinalizate sau blocate. Uitandu-ne un pic pe cv-ul avocatului Bragaru avem impresia ca acesta este ori excesiv de modest, ori mediocru si ne intrebam cum de a avut revelatia sublima sa faca studii de drept, dupa ce jumatate din viata visase sa fie inginer agricol la IAS Vima. Cu datorii de peste 100.000 de euro si ceva peste 70.000 de franci elvetieni, cu rate lunare de 4000 de euro si 2000 de franci, ne intrebam de unde-si plateste avocatul-manager datoriile daca suma veniturilor sale si ale sotiei nu acopera nici jumatate din cuantumul ratelor?

Evident ca dupa ce a fost bugetar o viata si 10 ani avocat privat (atentia la suma veniturilor declarate) nu prea se justifica nici terenurile si nici proprietatile detinute. Dar toate acestea nu au prea mare importanta in tara lui Ali Baba. Intrebare este ce face Bragaru si pentru ce ia aproape 1.000 de euro salar pe luna de la CJMM. Ca de vazut nu se vede nimic palpabil. Si uite asa ne asteptam a fi numit un jurist la sefia Salvamontului, a muzeelor din subordine, Ansamblului Folcloric Transilvania, Garii CFR, Camerei Agricole, Directiei de Dezinsectie si Deratizare si evident tot un jurist la Revista Nord Literar. Atunci totul va fi legal, transparent, performant si mirobolant.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

8 Comments

 1. cristi

  MDA. BINE SPUS CU DICTATURA JURISTILOR. NU TE POTI, C…CA DE CATI EXISTA SI MAI IES PE BANDA DIN SCOLILE PRIVATE.

  Reply
 2. ioan

  in perioada interbelica singura preocupare suplimentara pentru juristi era politica dar si aceea in subsidiar caci a fi avocat sau magistrat era onorabil si suficient. Astazi avem juristi suplinitori la Scoala din Recea, directori de deconcentrate, realizatori tv, soferi de autobus si buticari. Nobila profesie de jurist a devenit desueta la fel ca cea de absolvent de jurnalism, management, marketing, relatii publice internationale si…limbi moderne aplicate. Totusi nu e calr din articol, ce face domnul ala acolo ca si county manager. Ca nu-l cunosc si nu am auzit nimic de el, cu ce se ocupa, ce ploi atrage, ce incompatibilitati face? Sau nu e legal si nici treaba noastra cum zice dl Ciceu pe la emisiuni cand nu-i convine ceva.

  Reply
 3. ion

  Numai baliverne. Eu nu Te contrazici singur: toata viata a fost bugetar apoi 10 ani avocat privat, si jumatate din viata s-a gandit sa fie inginer agricol, numai tu intelegi ce ai scris. Are atatea datorii si te intrebi de unde are proprietati (le-a cumparat cu datoriile). Are mai multe clase trenul decat persoana care te-a pus sa scrii articolul asta.
  Un articol ridicol la fel ca multe altele.

  Reply
  1. ioan

   Ion, bravo pt coment. Cred ca formularea “o viata” se refera la suma trairilor raportate la intervalul de timp luat ca baza de referinta. E o metafora daca stii ce este asta. Pot intelege ca ii iei apararea Bragarului, mai are vreo doi prieteni pe langa Zamfir dar comentand textul hai sa vorbim despre fapte! Ce nu este adevarat ? averea dobandita pe vrem,ea cand era bugetar? veniturile declarate ca avocat care nu justifica poroprietatile, sumele obtinute acum care nu acopera ratele la credit sau lipsa de activitate. De mult vreau sa-l critic pe cenzor. Ma ajuti?

   Reply
   1. ion

    Intuitia imi spune ca tu esti cel care a scris articolul, adica “Cato”. E bine ca iti comentezi articolul singur.
    Te si ajut: parerea mea este ca o casa, un apartament si o masina nu semnifica o avere greu de dobandit, dupa 10 ani de avocatura si altii ca angajat bugetar la care se mai adauga si veniturile sotiei, cu atat mai mult cu cat vad ca omu are si credite la banca .
    Pe de alta parte, faptul ca nu are mari realizari in functia pe care o ocupa acum, sunt oarecum de acord. As zice totusi ca timpul de cand ocupa functia este relativ scurt, birocratia din Romania o stim cu totii. Totusi nu trebuie aruncat cu vorbe auzite la colt de strada. Lumea vorbeste multe. Bafta la toata lumea.

    Reply
    1. ioan

     As vrea eu dar nu sunt. Ion , as putea sa afirm si eu ca esti Bragaru! Corect? Eu doar cand citesc ceva verific. Uita-te pe declaratia de avere, fa socoteli simple. Lumea vorbeste? ok care sunt faptele lui Bragaru ca si county manager sau ca si avocat? hai sa fim seriosi. Vino cu argumente. De fapt ce facem acum, comentam comenturile altora in loc sa vorbim de text?

     Reply
  1. ion

   Nu-i treaba ta pe cine sterg la gura. Treaba ta e sa faci diferenta intre adevar si minciuna (asta daca te intereseaza si poti), cat despre insulta, ai putea sa vb mai civilizat, mai ales cand postezi public. Iti doresc “succesuri”.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1