Marinel Rob e in sfarsit primar. Care sunt obiectivele prioritare ale orasului si ce buget avem

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Joi, Marinel Rob a sustinut prima conferinta de presa in calitate de primar interimar. Principalul punct abordat de catre edilul interimar a fost bugetul aferent anului 2017 al Muncipiului Baia Mare. Conducerea Primariei preconizeaza aprobarea bugetului in luna martie.

“Am inceput sa lucram la bugetul pe anul 2017. Intentionam ca pana maine sa avem o proiectie bugetara pe care sa o supunem dezbaterii publice. Avem 45 de zile din data de 17 februarie, de cand a fost publicat bugetul national in Monitorul Oficial. Prognozam ca in luna martie, intr-o sedinta ordinara, sa venim in fata Consiliului Local cu o prezentare a bugetului local pe 2017”, a declarat Rob.

Insa, in 2017, Primaria Baia Mare lucreaza fara credit, ceea ce inseamna ca obiectivele se vor realiza din fonduri proprii.

“Anul acesta dispunem de un buget care ne afecteaza din punct de vedere al veniturilor, care sunt mai mici decat anul trecut. O parte din impozite si cele 102 taxe care au fost anulate afecteaza si acest buget. S -au majorat salarii prin acte normative la bugetari si, de asemenea, este anul in care lucram fara credite.

Avem un rest de credit de 4.200.000 lei, pentru care avem aprobare de la Ministerul de Finante pe obiectivele de investitie, respectiv o atribuire pe Colonia Pictorilor. In rest, obiectivele de investitie va trebui sa le facem prin efort propriu”, a spus Marinel Rob.

Pana la aceasta data, pe lista de investii, cele mai mari obiective care au fost finantate prin credit, respectiv Colonia Pictorilor, Liceul de Arta, Clubul Phoenix, cele doua poduri  de pe strada Culturii si Republicii se cifreaza undeva la 16 milioane de lei, efort propriu din bugetul local, la care se mai adauga cele 4,2 lei, care reprezinta bani din restul de credit aprobat de Ministerul de Finante pentru a fi cheltuiti in acest semenstru.

Proiecte suficiente, dar nu sunt bani! Primaria nu exclude accesarea unor noi credite.

“Este un efort financiar mare. Daca aveam un credit pana la aceasta ora, ne ajuta extrem de mult pentru dezvoltare. Ramane sa vedem in continuare care va fi strategia vizata vizavi de aceste credite. Avem in vizor resursele financiare pentru proiectele pe fonduri europene. Este anul in care se deschid majoritatea prioritarelor axe pe programul POR si trebuie sa fim pregatiti cu documentatii”, a mai spus Rob.

Chiar si prin obtinerea unui credit, obiectivele propuse risca sa nu fie duse pana la bun sfarsit, in functie de cat de eligibile vor fi in fata altor proiecte din zona Nord Vest.

“In ceea ce priveste aceste programe europene, pe axa privind cladirile rezidentiale, avem sapte cereri de finantare care insumeaza un numar de 40 de blocuri de locuit. Este o axa cu competitie, ramane sa vedem cate cereri de finantare dintre acestea vor ramane eligibile in fata altor proiecte din zona de Nord Vest”, a mai spus Rob.

Pe restul axelor de finantare s-au depus documentatii pentru 26 de unitati de invatamant, spitalul TBC, extinderea retelei de troilebuz in cartierul Sasar, reabilitarea strazilor din  Ferneziu si Firiza si realizarea pistelor de biciclete.

Mai mult de atat, s-a pregatit documentatie pentru Teatrul Municipal, cladirea SPAU si un grup de patru blocuri sociale (Granicerilor, Horia si Luminisului), precum si reabilitarea si modernizarea Pietei Pacii, Pietei Libertatii si cladirea Hotelului Minerul.

In prezent, Primaria Baia Mare are o datorie de 13 milioane lei inca de anul trecut, ceea ce reprezinta un grad de indatorare de 15,3%. Bugetul local va fi supus aprobarii Consiliului Local cel mai tarziu in sedinta ordinara din luna martie.

Bianca VLASAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

 1. botezatu

  cu toate ca dl. Marinel ROB pare o persoana cumsecade, nu stiu de ce nu am incredere in spusele dansului… prin tot ce a facut dansul pana acuma in Primarie a generat multa neincredere…… oare de ce? sa fie oare din cauza d-lui Chereches??

  Reply
  1. Dinu P.

   Dupa umila mea parere e destul de slab.Ca primar trebuie sa fi un bun administrator si sa fi dispus sa-ti sacrifici timpul si resursele in beneficiul comunitatii.E un autism total in ceea ce se intampla in oras si ne vaicarim ca babele,sa nu mai zic ca din punct de vedere economic si al dezvoltarii industriale suntem praf,fara viziune.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *