Marius Budai: In cel mai scurt timp vom lansa scolile profesionale

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale poarta discutii cu Ministerul Educatiei pentru a lansa in cel mai scurt termen scolile profesionale, a declarat luni ministrul Muncii, Marius Budai, referitor la masurile pe care Guvernul le are in vedere pentru rezolvarea crizei de forta de munca, informeaza AGERPRES.

„Suntem in discutii cu Ministerul Educatiei, in termenul cel mai scurt vom lansa si aceste scoli profesionale, avem deja invatamantul dual. Masurile se gandesc pe mai multe planuri, o data pentru oprirea exodului, apoi pentru aducerea pe cat posibil a mai multe persoane in tara, si nu in ultimul rand pentru aducerea acelui contingent pentru lucratorii non-UE”, a afirmat Marius Budai, la Digi24.

Acesta a mentionat ca exista deja mai multe grupuri de muncitori romani care au renuntat la planul de a pleca din tara.

„Pentru a incerca sa-i aducem acasa pe romanii nostri din Uniunea Europeana, am folosit in primul rand o bursa online a locurilor de munca, pe acel site dedicat, Eurest, site legat de ANOFM, deja incepem sa dam rezultate, sunt persoane care lucreaza in Spania si Italia care isi doresc sa vina acasa, iar patru loturi de cate 25 de persoane care in februarie isi doreau sa plece din tara au renuntat si au semnat din nou contractele de munca cu angajatorii lor. Am identificat aici aceasta necesitate a Romaniei de a construi mai mult in urmatoarea perioada, de la autostrazi pana la spitale si la a remoderniza ceea ce avem”, a adaugat ministrul Muncii.

Marius Budai a sustinut ca masura de crestere a salariilor medicilor are ca efect reducerea aproape la zero a plecarii din tara a acestora.

„Stiti foarte bine ce s-a intamplat cu dublarea si apoi triplarea salariului medicilor, acest exod a scazut foarte mult. Sunt si cazuri de medici care deja s-au intors, se vede pe cifre ca exodul a scazut foarte mult, spre aproape zero”, a afirmat Budai.

Ministrul Muncii s-a referit si la masurile de incurajare a programelor de formare prin ucenicie, precizand ca nivelul de participare a fost coborat la 4 clase.

„Sunt masuri pe care le-am gandit si le-am luat din timp, prin incurajarea mediului de afaceri de a forma ucenici. Este o masura foarte importanta, cu un sprijin material foarte consistent, de 2.250 de lei pentru fiecare ucenic format, pe luna, pentru intreprinzatori. In acest sens, am coborat nivelul unde o persoana poate participa la ucenicie, de la 8 clase la 4 clase, si acum , in functie de complexitatea muncii, perioada de ucenicie dureaza de la 1 la 2 ani, iar in aceasta perioada intreprinzatorii primesc un sprijin de la stat in valoare de 2.250 lei pentru fiecare ucenic format”, a adaugat Marius Budai.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica ca la nivel guvernamental vor fi initiate negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de masuri care sa raspunda „nevoii si dorintei de revenire acasa” a romanilor plecati la munca in strainatate.

„(…) Una din problemele comune ridicate de acestia (reprezentantii mediului de afaceri din judetul Iasi n.r.) a fost lipsa fortei de munca. Tocmai pentru ca aceasta este o problema cu caracter general, intalnita pe intreg teritoriul Romaniei, precum si in alte tari europene, vreau sa ii asigur ca la nivel guvernamental vom initia negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de masuri care sa raspunda atat nevoii, cat si dorintei de revenire acasa a celor plecati la munca in strainatate”, a scris Teodorovici pe pagina sa de Facebook.

Pe data de 6 aprilie, la finalul reuniunii ECOFIN de la Bucuresti, ministrul Finantelor declara ca tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri care sa aduca o solutie pentru mobilitatea selectiva, care duce la exodul creierelor.

„Poate in timpul Presedintiei romane voi invita tarile care trimit lucratori in strainatate la o discutie, sa vedem ce e de facut. Ar trebuie sa ne gandim la un pachet agresiv care sa aduca o solutie, pentru ca nu putem sa ne atingem obiectivele in situatia actuala, de aceea discutam acum despre scaderea competitivitatii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influentate de aceasta mobilitate intra-europeana. Deci trebuie sa incurajam aceasta mobilitate, dar trebuie si sa tinem cont de tipul de masuri pe care trebuie sa le aplicam pentru a nu fi afectati noi toti”, a afirmat atunci Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor a mai spus ca din statele est-europene pleaca in vestul Europei nu doar cei inalt calificati, ci si oamenii cu calificari medii sau scazute.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole