Marsul elevilor de la Colegiul National “Mihai Eminescu”. Adolescentii au militat astazi, pentru un oras curat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Elevii Colegiului National “Mihai Eminescu” au realizat, in aceasta dimineata, un flashmob in fata Primariei Baia Mare. De aici, copiii au pornit in mars spre Universitatea de Nord. In sprijinul lor au venit si elevi de la Colegiul National “Gheorghe Sincai”, dar si din Italia, Franta, Portugalia si Bulgaria.

 

Cu toate ca vremea nu a tinut cu ei, copiii s-au descurcat exemplar, mesajul lor fiind preluat de catre public exact asa cum a fost transmis: “Protect the earth”, “Protejeaza pamantul”. Momentul pregatit de ei a fost unul ingenios, in spatele muncii lor aflandu-se coordonatorul proiectului, profesor Ileana Vasilescu.

“Un oras curat, este un oras intelligent”, “Fii salvarea, nu poluarea” sau “Frunza verde, viata lunga vede” sunt doar cateva dintre mesajele pe care elevii le-au transmis baimarenilor. De mentionat ar fi faptul ca aceste sloganuri au fost create chiar de catre adolescenti.

Ulterior, copiii au pornit intr-un mars strabatand strazile si bulevardele din municipiul nostru. Acestia au fost insotiti de dascali, dar si de lucratori ai Jandarmeriei Maramures, Politiei Maramures si ai Politiei Locale Baia Mare.

 

Punctul terminus a fost la Universitatea de Nord, strada Victor Babes, unde timp de cateva ore, au avut loc dezbateri pe subiecte de mediu, aici participand activ si directorii, dascalii si elevii din Franta, Bulgaria, Italia si Portugalia, care le-au impartasit celor prezenti impresii, dar si exemple despre cum este protejat mediul in orasele, respectiv, tarile in care ei locuiesc. Tema principala a fost “Gestionarea impactului poluarii in depresiunea Baia Mare si arealul limitrof”.

Actiunile elevilor vin in urma unui proiect ERASMUS PLUS, singurul din Romania, finantat de Comisia Europeana, cu tema ,,Cetateni europeni – sa traim altfel, sa traim durabil”.


Proiectul de parteneriat educational ,,Cetateni europeni – sa traim altfel, sa traim durabil” se inscrie intr-un demers de dezvoltare durabila si a cetateniei europene in care elevii sunt deopotriva actori si responsabilizati in domeniul environmental. In Europa, protectia mediului si dezvoltarea durabila a acestuia sunt in centrul preocuparilor comunitare si geopolitice. Tarile participante au trait experiente legate de consecintele schimbarii climatice, fapt pentru care si-au propus sensibilizarea elevilor, a parintilor acestora, a profesorilor si a autoritatilor locale cu privire la problemele environmentale, prin confruntarea directa cu probleme ecologice reale.

Obiectivele acestui proiect au fost, amintim: dezvoltarea autonomiei elevilor, prin activitati care sa le dezvolte increderea in sine; dezvoltarea in randul elevilor si profesorilor a initiativei si dorintei de a fi buni cetateni la nivel local, national precum si cetateni europeni activi (dinamici, voluntari, altruisti etc.); initierea unor mijloace si cai prin care elevii si profesorii sa implementeze activitati legate de protectia mediului, in spiritul unei vieti durabile.

 

De precizat ar mai fi faptul ca, activitatile care vor fi desfasurate in tarile partenere, Italia, Franta, Bulgaria, Portugalia, vor permite tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 – 18 ani sa-si dezvolte competentele lingvistice si tehnologice, respectiv acelea de a invata sa “traiesti impreuna” pentru un mediu curat si o viata deopotriva prospera si sanatoasa.

Informatii: ,,Cetateni europeni – sa traim altfel, sa traim durabil”; Ana AVRAM

Flashmob, maine, in fata Primariei Baia Mare. Vor participa peste 200 de elevi. Acestia vor face si un mars pana la Universitatea de Nord

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2