Masa rotunda la Consiliul Judetean Maramures: ”Craciunul – obiceiuri si simboluri” (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

masa-rotunda2O serie interesanta de dezbateri pe tema simbolurilor, semnificatiilor si obiceiurilor de Craciun a avut loc marti, 15 decembrie, la Palatul Administrativ.

In cadrul celei de-a VIII-a editii a evenimentului „Craciun in Maramures” organizat de Consiliul Judetean, Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, in colaborare cu Muzeul de Etnografie si Arta Populara au organizat Masa Rotunda „Craciunul – obiceiuri si simboluri”. Studenti, masteranzi si doctoranzi ai specializarilor Etnologie si Teologie din cadrul Facultatii de Litere s-au asezat la masa cu cadre universitare, dar si specialisti in etnologie si teologie pentru a dezbate aceasta tematica frumoasa, Craciunul, a carui spirit ne cuprinde sufletele in aceasta perioada.

In deschiderea manifestarii, Dan Carpov, sef al Biroului de Informare Turistica si Salvamont din cadrul Consiliului Judetean Maramures, a adresat cateva cuvinte de bun venit, dar si de apreciere fata de initiativa organizatorilor si implicarea studentilor in acest eveniment. Totodata, a dat cuvantul decanului Facultatii de Litere, CUNBM, conf. univ. dr. Ioan-Mircea Farcas care a vorbit despre originea termenului Craciun, facand astfel un scurt istoric al sarbatorii Craciunului.

Prezent la eveniment, dr. Ilie Gherhes, directorul Muzeului de Etnografie si Arta Populara Baia Mare, facand referire la Craciunul in Maramures, a explicat care este rolul istoriei si traditiei in conservarea si respectarea identitatii locale, zonale si nationale. Despre bradul de Craciun, origine, evolutie, semnificatii, dar si evolutia ritualurilor de Mos Craciun dinspre riturile specifice sarbatorii dedicata Sfantului Nicolae a relatat, intr-o maniera foarte interesanta, conf. univ. dr. Carmen Darabus.

Aflandu-ne in perioada postului Craciunului, cand colindele au un rol important in vestirea acestei sarbatori, a Nasterii Domnului, Pr. Lector univ. dr. Stan Teofil a vorbit despre colinda si colindatul – functii, semnificatii, dar si necesitatea respectarii autenticului si a mesajului real al colindatului si colindelor. In continuarea acestui subiect, directorul Muzeului Tarii Oasului, dr. Natalia Lazar, a dezbatut tema colinda si colindatul intre rit, ritual, ceremonial si spectacol, cu o aplicatie pe Tara Oasului.

In calitate de doctorand, dar si in cea de director a institutiei de spectacole a Consiliului Judetean Maramures, Iuliana Dancus, directorul Ansamblului Folcloric National ”Transilvania” a participat la aceasta manifestare si a vorbit despre colinda intre precrestin si crestinism si despre necesitatea pastrarii obiceiurilor si traditiilor stramosesti si transmiterea acestora catre generatiile viitoare. Craciunul ca sarbatoare a comunicarii prin dar si necesitatea de refacere a intregului prin reinvatarea daruirii a fost tematica supusa dezbaterii de catre drd. Noemi Chifor. Despre semnificatia si importanta mesei in comun din cadrul sarbatorilor de Craciun, importanta intelegerii faptului ca sarbatorile Craciunului sunt ale intregii familii, dar si ale intregului neam, incluzandu-i pe cei vii, dar si pe cei plecati dintre noi, a discutat drd. Liliana Vos.

In dialog au intervenit si studentii Gabriel Vasile Babiciu, student anul III Teologie ortodoxa pastorala si Calin Hodis, student anul III, specializarea Etnologie, Facultatea de Litere, care au pledat pentru necesitatea aducerii in prim plan si promovarea manifestarilor culturale in cadrul proiectului Craciun in Maramures, in defavoarea evenimentelor ce tin de spectacol si festivism, dar si redescoperirea valorilor adevarate ale sarbatorilor Craciunului, prin punerea accentului pe simplitate, pe trairea adevaratelor semnificatii si punerea in umbra a comercialului.

„O sinteza asupra temelor discutate si intarirea faptului ca tema propusa este deosebit de complexa si ea implica subteme care urmeaza a fi discutate in editiile viitoare ale acestei mese rotunde precum: dar si daruire, sacrificiul si formele sale de reprezentare. S-a insistat, de asemenea, asupra necesitatii includerii componentei stiintifice in manifestarile propuse de proiectul Craciun in Maramures, ele avand rolul de redescoperire a adevaratelor sensuri ale riturilor, ceremoniilor, simbolurilor, considerandu-se ca doar recuperarea sensului poate conduce la respectarea autenticului si la salvarea identitatii”, a precizat conf. univ. dr. Delia Suiogan.

Evenimentul s-a incheiat cu un minunat concert de colinde interpretate de Ansamblul Folcloric Studentesc NORD, coordonat de conf. univ. dr. Delia Suiogan si Corul studentilor teologi „Sfantul Ioan Damaschinul”, coordonat pr. lect. univ. dr. Teofil Stan.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

masa-rotunda3

masa-rotunda1

masa-rotunda

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1