Masuri de prevenire pentru aparitia pestei porcine africane in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prefectul Vasile Moldovan a convocat luni, 5 februarie, in calitate de presedinte al Centrului de combatere a bolilor transmisibile, ale animalelor si a zoonozelor in judetul Maramures,  cu autoritatile administratiei publice locale, DSVSA Maramures, Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures administratori/proprietari ai targurilor de animale pentru a fi luate masuri specifice de aparitie a pestei porcine africane in judetul Maramures, se arata intr-un comunicat al Prefecturii.

Directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop a precizat ca boala este virala, extrem de contagioasa, care afecteaza specia suina domestica, dar si salbatica. Boala nu este transmisibila la om, dar poate genera pierderi economice. Virusul se transmite prin contactul direct intre porcii domestici si/sau salbatici, dintre cei bolnavi si cei sanatosi, dar pot fi si infectati si prin contactul cu obiecte, hrana, imbracaminte, mijloace de transport, adaposturi contaminate.

De asemenea, virusul poate fi contactat prin intermediul resturilor alimentare din gospodarie. Virusul pestei porcine africane poate fi purtat de la porcii bolnavi la cei sanatosi si in cadrul miscarilor necontrolate, ilegale cum ar fi transport, vanzare sau chiar in targurile special organizate.

”Avem doua focare localizate in zona noastra, unul in judetul Satu Mare, iar altul in Ucraina. Pe raza judetului Maramures sunt organizate 19 targuri de animale. Se cunoaste faptul ca sunt vanzatori traditionali de suine din alte judete care sunt comercializati in Maramuresul istoric (Valea Marei, Valea Izei), respectiv in zona Codru si a orasului Seini. Este important sa inteleaga fiecare autoritate publica locala si administrator sau proprietar de targ ca trebuie sa luam masuri stricte de siguranta pentru a preveni aparitia pestei porcine africane in judetul nostru.

Am dispus ca DSVSA in colaborare cu Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures sa organizeze filtre (medici veterinari si politisti) pe drumurile publice, la intrarile din judet, in scopul de a verifica autovehiculele care transporta porci la targurile de pe raza judetului nostru. De asemenea, au fost luate si intensificate masurile specifice (control si verificare) la punctul de trecere a frontierei de stat de la Sighetu Marmatiei.

Voi anunta despre aceste masuri pe prefectul de Satu Mare si vom cere sprijin pentru colaborare Inspectoratelor de Politie din judetele Satu Mare si Salaj pentru efectuarea de filtre rutiere cu privire la deplasarea porcinelor spre judetul nostru”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Targul de animale din  Seini va fi inchis temporar in luna februarie

Discutiile au vizat si aspecte referitoare la demersurile legale care trebuie facute pentru autorizarea targurilor de animale, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca (teren, schita perimetru targ, poarta de acces, rampa de acces, cladiri, apa potabila etc) si procedura de autorizare.

Primarul municipiului Sighetu Marmatiei, Horia Scubli, a declarat ca se cunosc zilele in care au loc targurile de animale, dar si faptul ca orice produs trebuie sa aiba documente de provenienta si ca, in acest context autoritatile publice locale, impreuna cu medicii veterinari si politie pot controla si lua masuri de a preveni vanzarea de porci in targurile din judet.

Primarul orasului Seini, Gabriela Tulbure, a mentionat ca la nivelul unitatii administrativ-teritoriale au fost luate masurile, s-a monitorizat de catre medicul veterinar, politisti si politistii locali traficul rutier cu produse animale, mai ales al speciei porcine in zona (localitatea Apa si Pomi), respectiv in zona targului de animale.

De asemenea, primarul din Seini si-a aratat disponibilitatea de a inchide temporar, in luna februarie, targul de animale, ca masura de preventie, pana la ameliorarea situatiei. O alta propunere facuta de primarul Gabriela Tulbure a fost de infiintare a unor targuri zonale pe raza judetului Maramures.

Avand in vedere focarul de pesta porcina din judetul vecin, pe raza localitatii Micula, ANSVA a interzis organizarea de targuri de porci, expozitii. Vanzarea de suine poate fi facuta numai din exploatatie catre abator, din exploatatie catre o alta exploatatie, respectiv din gospodarie catre o alta gospodarie, cu identificarea si inregistrarea acestora, efectuarea examenului clinic de catre medicul veterinar si vanzarea cu documentele sanitar-veterinare eliberate de medicul sanitar imputernicit.

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Maramures recomanda crescatorilor de porcine sa intareasca masurile de biosecuritate in ferme si sa respecte, cu strictete, masurile de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2