Măsuri fiscale noi: amânare termen pentru popriri, eșalonări și amânări la plata taxelor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O nouă OUG care aduce modificări cu impact fiscal a fost publicată în 26.10.2020 în Monitorul Oficial. Este vorba de OUG nr. 181 din 22 octombrie 2020 care aduce următoarele noutăți, informeazp smartbill.

Pentru obligațiile fiscale principale și accesorii a căror scadență sau termen de plată s-a împlinit după data declarării stării de urgență și nestinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală, administrate de organul fiscal central, s-a aprobat eșalonarea la plata pe o perioadă de cel mult 12 luni. Eșalonarea la plată se acordă pentru toate obligațiile fiscale înscrise în certificatul de atestare fiscală, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

În cazul firmelor, în privința impozitării la salariat, nu sunt impozabile contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19, din inițiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, în scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfășurării activității în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioadă instituirii stării de urgență sau de alertă, potrivit legii. De asemenea, acestea nu se cuprind nici în baza contribuțiilor sociale obligatorii.

Termenul până la care se suspendă popririle se prorogă până la data de 25 decembrie 2020 inclusiv. Termenul anterior de suspendare expirase la 25 octombrie 2020.

Se prorogă termenul până la care obligațiile fiscale neachitate nu se consideră restante și astfel nu se calculează dobânzi și penalități, tot până la 25 decembrie 2020.

Așadar, în momentul de față, firmele cu datorii restante au opțiuni pentru a-și îmbunătăți lichiditatea: eșalonarea, amnistia fiscală (aplicarea OUG 6/2019) și rambursarile de TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie 2021. Sunt câteva măsuri benefice pe care firmele le pot analiza și implementa în funcție de situația specifică a acestora.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2