Masuri pentru identificarea si punere in siguranta a imobilelor degradate din judet  

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In sedinta Colegiului Prefectural desfasurata la Palatul Administrativ a fost abordata situatia cladirilor degradate din judetul nostru, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Maramures.

Directorul Directiei Judetene de Cultura Maramures, Aura Pintea, a precizat ca lista cladirilor din patrimoniul national cultural (imobile si sit-uri arheologice), include peste 600 de obiective.

”Legislatia in vigoare prevede ca pentru imobilele lasate in paragina, administratiile publice locale pot aloca fonduri de interventie/intretinere pentru punerea in siguranta. De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale au obligatia de a efectua actiuni de salubrizare a cadrului ambiental, respectiv a curtilor interioare. Prevederile legislative mentioneaza si despre obligatia autoritatilor de a identifica cladirile si sit-urile arheologice aflate pe raza unitatii administrativ-teritoriale”, a mai adaugat Aura Pintea.

Prefectul Vasile Moldovan a declarat ca s-au trimis adrese in teritoriu pentru a fi comunicate nu doar imobilele aflate in stare avansata de degradare din patrimoniul national cultural aflate in proprietate publica sau privata, ci si celelalte cladiri abandonate sau aflate in stare de degradare, care sa includa in  ansamblu toate componentele aferente imobilului.

„Am primit, pana la aceasta date raspunsuri de la 24 unitati administrativ-teritoriale. Sunt identificate cladiri din patrimoniul national cultural, respectiv imobile in stare de degradare. Vom centraliza la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures situatia din cele 76 de unitati administrativ-teritoriale, iar echipe mixte se vor deplasa in teritoriu, impreuna cu reprezentantii administratiei publice locale pentru a identifica si localiza cladirile si proprietarii.

Echipele vor intocmi fisa tehnica de constare pentru fiecare cladire identificata si vor stabili cu ajutorul expertilor atestati masurile legale si interventiile necesare pentru punerea in siguranta a imobilelor”, a mai mentionat reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Participantii au mai abordat in cadrul intalnirii aspecte referitoare la realizarea evaluarii si valorificarea din punct de vedere a patrimoniului national cultural a cetatii si sit-ului dacic din comuna Oncesti, situatia celei mai vechi biserici din piatra, amplasata pe raza comunei Petrova, respectiv amplasarea pe soclu la Facultatea de Stomatologie din Cluj-Napoca a bustului profesorului doctor Gheorghe Bilascu, unul din fondatorii Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj, respectiv semnatar al protocolului pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2