Masuri pentru prevenirea raspandirii virusului pestei porcine africane in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In conformitate cu dispozitia Secretarului de Stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta nr.553/2018, prefectul Vasile Moldovan a dispus aplicarea de masuri specifice, pe raza judetului nostru, pentru prevenirea raspandirii virusului pestei porcine africane, se arata intr-un comunicat.

”Am transmis primarilor, in calitate de presedinti ai Comitetelor locale pentru situatii de urgenta implementarea si respectarea unor masuri de preventie pe raza unitatilor administrativ-teritoriale. Acestea vizeaza interzicerea comercializarii porcilor in targurile de animale sau in vecinatatile acestora, controlul circulatiei suinelor pe raza localitatilor, interzicerea organizarii de manifestari care includ aglomerari de animale din specia porcinelor, respectiv alte specii”, a spus prefectul judetului Maramures.

Alte masuri de biosecuritate vizeaza: gospodariile populatiei, unde cetatenii trebuie sa respecte reguli cu privire la  comercializarea doar a animalelor identificate si inregistrate in Baza Nationala de Date, insotite de certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar care sa  ateste   starea de sanatate a acestora); cresterea porcinelor domestice se realizeaza numai in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porcine din alte exploatatii, porci mistreti sau persoane straine; animalele nu vor fi hranite cu resturi alimentare ce contin carne, oase sau alte produse sau subproduse de porc; evitarea contactului dintre porcii domestici din gospodarie si orice produs sau subprodus provenit de la mistretii vii, vanati sau morti; comunicarea obligatorie la medicul veterinar de libera practica imputernicit a tuturor cazurilor de imbolnavire sau mortalitate la porc; subprodusele de origine animala nedestinate consumului uman, deseurile provenite de la porcine domestice/salbatice si cadavrele de animale sunt ridicate doar de catre unitati de neutralizare autorizate pentru aceasta activitate. De asemenea, in exploatatiile comerciale ( fermele de porci) precum si in exploatatiile de tip A trebuie respectate normele de biosecuritate prevazute de Ordinul presedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 20/2018.

In perioada partidelor de vanatoare, normele de biosecuritate prevad: intensificarea supravegherii populatiei de porci mistreti; transportarea la D.S.V.S.A. Maramures a tuturor porcilor mistreti gasiti morti, in scopul investigarii cauzei ce a determinat moartea; desfasurarea vanatorii numai cu notificarea prealabila a Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures; asigurarea prezentei unui medic veterinar pentru efectuare examenului clinic post-mortem si a prelevarii, ambalarii si expedierii probelor pentru laborator; vanatorii sunt obligati sa prezinte pentru examenul clinic si pentru prelevarea de probe toti mistretii impuscati si sa pastreze vanatul in centrul de colectare vanat, pana la aflarea rezultatului examenului de laborator; dupa vanatoare, cainii gonacii nu vor fi lasati liberi, pentru a se evita venirea in contact cu animalele impuscate si raspandirea virusului la intoarcerea in comunitate; se interzice abandonarea la intamplare, in padure, a resturilor provenite de la animalele impuscate, pentru a se evita contactul cu insectele si animalele salbatice; responsabilii fondurilor de vanatoare au obligatia sa anunte medicului veterinar oficial depistarea pe fondul de vanatoare a mistretilor morti sau bolnavi; vanatorii au obligatia sa nu instraineze carnea si sa nu administreze in hrana porcilor din gospodarie resturi provenite de la porcii mistreti vanati. Specialistii sanitar-veterinar recomanda evitarea de resturi alimentare sau gunoi in zonele care pot fi frecventate de porci.

 Pesta porcina este o boala virala. Nu exista vaccin sau tratament, iar de obicei boala este mortala porcii domestici si mistreti. Virusul rezista o perioada indelungata (cateva luni) in mediul inconjurator si cadavre. Prepararea sau afumarea carnii de porc nu distruge virusul.

Boala nu afecteaza oamenii, dar  contribuie la raspandirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate. Pesta porcina are impact ridicat si provoaca probleme sociale si economice in zonele afectate. Diseminarea acestor informatii utile catre cetateni pentru prevenirea aparitiei pestei porcine africane in Maramures vor fi realizate, la nivel teritorial, de autoritatile administratiei publice locale in activitatile lor curente.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2