Masuri pentru reabilitarea bisericii din Buteasa

PNL

La Palatul Administrativ s-a desfasurat joi, 7 februarie, o intalnire de lucru convocata de prefectul Vasile Moldovan pentru luarea masurilor necesare de reabilitare a bisericii din localitatea Buteasa, anunta Prefectura Maramures intr-un comunicat de presa.

La sedinta au participat, printre altii, subprefectul Alexandru Cosma, vicepresedintele Ioan Doru Dancus, primarul orasului Somcuta Mare, Ioan Buda, directorul Ioan Marchis, reprezentanti ai Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, dar si ai Parohiei Buteasa, arhitecti, proiectanti si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale.

Acoperisul bisericii, monument istoric a fost afectat de caderile masive de zapada si s-a prabusit. In urma cu mai multi ani a fost realizat un proiect de reabilitare a bisericii, care a fost sustinut si promovat de catre autoritatile judetene si autoritatile administratiei publice locale la nivel central.

Nu au fost primite fonduri datorita faptului ca biserica nu se afla in domeniul public/ proprietatea unitatii administrativ-teritoriale, ci in domeniul privat, iar obligativitatea apartenentei domeniului public reprezenta unul dintre conditiile de eligibilitate. In acest context, trebuie identificate parteneriate si solutii de finantare pentru reabilitarea si salvarea bisericii, monument istoric si de patrimoniu al judetului nostru, a precizat prefectul Vasile Moldovan.

Specialistii in domeniu au afirmat ca, in prima faza, ar fi vorba de lucrari de punere in siguranta a turnului bisericii, respectiv a structurii de sustinere, in valoare de peste 60.000 lei. Pentru executarea lucrarilor de conservare a bisericii este nevoie de realizarea unui studiu si de o expertiza care trebuie realizata de catre o persoana/firma autorizata specializata in domeniul restaurarii si conservarii monumentelor istorice.

Termenul stabilit de autoritati pentru realizarea expertizei la situatia actuala a bisericii este de 30 zile, urmand ca mai apoi sa fie intocmit proiect pentru executarea lucrarilor de reabilitare si conservare a bisericii din localitatea Buteasa, se mai arata in comunicat.

ZiarMM

Sursa foto: Directia Judeteana pentru Cultura Maramures (Facebook)

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1