septembrie 28, 2021

Mateescu (ANM): Avem 40 de milioane de euro de care ANM va putea sa beneficieze; vom avea un sistem mult mai performant

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) va beneficia de fonduri europene in valoare de aproape 40 de milioane de euro prin patru proiecte de infrastructura in domeniul meteorologiei pe care le va termina de implementat in 2023, a declarat directorul general al institutiei, Elena Mateescu, cu prilejul unui eveniment dedicat prezentarii proiectelor finantate prin fonduri europene, informeaza AGERPRES.

“Proiectele de infrastructura finantate din fonduri europene atat din Programul Operational Sectorial Mediu, derulat in perioada 2007 -2013, cat si prin actuala forma de finantare – POIM 2014-2020, pe care ANM le-am implementat, sunt in curs de implementare sau in curs de pregatire. La acest moment putem spune ca suntem beneficiarii a patru proiecte finantate din fonduri europene, patru proiecte de infrastructura: Dezvoltarea sistemului national de monitorizare si avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protectiei vietii si a bunurilor materiale, finantat in perioada 2007 – 2013 si care este implementat, al doilea proiect este practic o continuare a primului, in implementare, si care a fost semnat pe 21 decembrie 2018. In pregatire, Asistenta tehnica pentru aplicatia de finantare si documentatiile de atribuire pentru proiectul Inframeteo si proiectul in sine, care are ca baza in special achizitionarea a sapte radare noi fata de infrastructura actuala de radare la nivelul Romaniei”, a explicat Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, proiectul finantat prin POS Mediu, Axa prioritara 5, a avut valoarea de aproape 5,39 milioane de lei sau 1,21 milioane de euro.

“In 2015, inainte de implementarea proiectului, ANM detinea 160 de statii meteo, din care doar 129 de statii meteorologice erau automate cu personal si autonome. Prin diferenta, 31 de statii meteorologice clasice au devenit automate astfel incat intreaga retea de statii meteo de suprafata la acest moment functioneaza in regim automat. Avem 164 de statii, pentru ca, intre timp, am mai beneficiat si de trei statii automate printr-un proiect finantat prin granturi norvegiene si acestea s-au adaugat la reteaua de suprafata, si de asemenea inca una pe Constanta – dig”, a explicat directorul ANM.

Elena Mateescu a mentionat ca sunt 9 statii de munte.

“Primul proces de modernizare s-a inceput in 2000 si s-a terminat in 2003 prin proiectul SIMIN si, practic, in 2015 s-a derulat al doilea proces. Acum, cu cel semnat in decembrie, vine finalul si cu celelalte doua proiecte care vin in pregatire. Cu siguranta va mai fi nevoie, pentru ca tehnica isi are un parcurs cu care trebuie sa fim in pas, astfel incat meteorologia romaneasca sa fie unul dintre serviciile nationale cele mai perfomante din Europa, asa cum este si in prezent, avand in vedere atat infrastructura la acest moment, gradul de automatizare, personalul de specialitate din cadrul Centrului National de Prognoza, cat si din cadrul retelei de specialitate”, a adaugat seful ANM.

In prezent ANM are in implementare proiectul semnat in 21 decembrie 2018, in valoare de aproape 30 de milioane de lei, prevazut a se finaliza pana in iulie 2021. Obiectivele specifice ale acestuia sunt: optimizarea detectiei si monitorizarii sistemelor noroase atmosferice prin imbunatatirea performantelor tehnice a trei radare meteorologice; imbunatatirea comunicarii in cadrul retelei meteorologice prin upgrade-ul retelei nationale de statii meteorologice automate – astfel incat toata reteaua in patru ani sa fie dotata cu senzori de ultima generatie, iar aplicatiile ce urmeaza sa fie dezvoltate si implementate sa fie unitare pentru intreg sistemul avand in vedere progresul tehnologic in ceea ce priveste senzorii in domeniul meteorologiei; imbunatatirea modalitatii de gestionare a datelor prin implementarea unui sistem de management al datelor climatice modernizat, folosind standarde de reprezentare geospatiala; cresterea calitatii activitatilor operationale, de prognoza si avertizare a fenomenelor meteorologice de vreme severa prin modernizarea sistemelor de vizualizare-diseminare, comunicatii si securitate; optimizarea prognozelor de scurta si foarte scurta durata prin modernizarea sistemului de asimilare de date si a aplicatiilor operationale in prognoza de tip nowcasting.

Prin acest proiect, intreaga populatie a Romaniei va beneficia de un sistem modernizat de monitorizare si preventie a precipitatiilor generatoare de viituri rapide sau inundatii la nivel regional/local.

De asemenea, prin proiectul Inframeteo se continua dezvoltarea sistemului national de monitorizare si avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protectiei vietii si a bunurilor materiale. Astfel, se urmareste reducerea efectelor si a pagubelor asupra populatiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbarile climatice, in principal de inundatii si eroziune costiera. Valoarea acestuia este de 30 de milioane de euro si va dura 36 de luni pana la finalizare.

“Valoarea totala a celor patru proiecte de infrastructura in domeniul meteorologiei – 5,38 milioane de lei prima componenta, al doilea proiect in implementare aproape 30 de milioane de lei, asistenta tehnica aproape 7 milioane, 141 milioane de lei (30 de milioane de euro – n. r.) in pregatire proiectul Inframeteo. In total aproape 40 de milioane de euro, de care ANM va putea sa beneficieze incepand practic din 2015 si pana in 2023, cat va fi durata acestor proiecte pana la implementarea finala si in baza carora putem sa spunem ca vom avea la finele implementarii lor un sistem mult mai performant din punct de vedere tehnic, astfel incat colegii din cadrul Centrului National de Prognoza – aici se elaboreaza prognozele si alertele meteorologice – si colegii din reteaua din teritoriu sa beneficieze de tehnica de ultima generatie”, a subliniat Elena Mateescu.

Potrivit directorului general al ANM, sunt in pregatire si alte proiecte, cum ar fi achizitionarea unui supercomputer.

“Fata de aceste proiecte de infrastructura, saptamana viitoare vom transmite catre Programul Operational Competitivitate fisa sintetica pentru achizitionarea unui supercomputer si impreuna cu Ministrul Mediului avem doua proiecte in evaluare – au trecut de etapa de validare administrativa si a eligibilitatii proiectului pentru Programul Operational Capacitatea Administrativa – functionarea sa spunem administrativa a dispeceratului in cadrul Ministerului Mediului si crearea unei platforme nationale de adaptare la schimbarile climatice. Astfel, in pregatire, pana pe 15 martie sunt doua propuneri de proiecte, unul in care sa realizam o platforma nationala, un atlas digitalizat pentru toate sectoarele economice si un al doilea – sa beneficiem de oportunitatile oferite de Copernicus, astfel incat pe aceasta platforma toti romanii sa gaseasca informatii meteorologice, informatii climatologice, informatii furnizare de satelitii meteorologici, tot ceea ce inseamna pana la urma supravegherea atmosferei si nu numai a datelor de la suprafata terestra, astfel incat toate informatiile sa fie utilizate pentru diminuarea impactului fenomenelor extreme asupra bunurilor si a vietii oamenilor, pentru ca, pana la urma, misiunea ANM aceasta este”, a adaugat directorul general al ANM.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2