Mateescu (ANM): Temperaturile vor creste incepand de miercuri; vom avea multe zile cu soare in octombrie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Temperaturile aerului vor creste incepand de miercuri urmand sa ajunga, in a doua parte a saptamanii viitoare, chiar si la 25 de grade in Lunca Dunarii, potrivit directorului general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Aceasta a aratat, de asemenea, ca pe parcursul lunii octombrie vor fi multe zile cu soare si temperaturi ridicate.

„Incepand de miercuri vom inregistra cresteri in ceea ce priveste regimul de temperaturi de la o zi la alta astfel incat este posibil din a doua jumatate a saptamanii sa vorbim de valori cuprinse intre 21 si chiar 24, 25 de grade in Lunca Dunarii. 25 de grade la nivelul unei temperaturi maxime in tara noastra reprezinta pragul unei zile de vara. Vom mai avea, pe parcursul lunii octombrie, perioade in care mercurul in termometre sa ne aduca valori de temperaturi ridicate si multe zile cu soare”, a declarat Elena Mateescu, sambata dimineata, la Antena3.

Directorul general al ANM a precizat, in context, ca in acest an episodul de iarna autentica a venit mai devreme decat anul trecut, respectiv in prima decada a lunii octombrie. In 2018, in ultima decada a lunii octombrie, 23 – 24 octombrie, erau in vigoare o avertizare de cod galben si una de cod portocaliu de ninsori viscolite pentru zona montana.

De altfel, potrivit prognozei pe 4 saptamani elaborate de ANM, in primele doua saptamani din octombrie, pana cel mult la inceputul ultimei decade din luna, este posibil sa se inregistreze, in medie, temperaturi usor mai ridicate decat normalul climatologic, cu cele mai mari valori in special in partea de sud si sud-est.

„Dupa 10 octombrie vorbim de temperaturi maxime mai mari de 20, 21 grade in Lunca Dunarii si temperaturi apropiate de normele climatologice. Din punct de vedere climatic, luna octombrie marcheaza o scadere a regimului de temperaturi comparativ cu prima luna de toamna, in medie cu 4,5 grade. Daca la nivelul lunii septembrie vorbim de o medie climatologica lunara de 14,5 grade, iata ca deja in octombrie vorbim de 9,8 grade iar in noiembrie de 4,5 grade”, a mai spus directorul general al ANM.

Aceasta a amintit si de fenomenul inregistrat in urma cu doua zile, cand in Romania au fost „doua anotimpuri” in 24 de ore. In timp ce, in vestul tarii, erau valori foarte coborate de temperatura, de cel mult 10 – 12 grade, in sudul si sud-estul tarii s-au inregistrat 30-31 grade.

„In mai putin de 24 de ore, in partea de vest a tarii mercurul in termometre a coborat cu mai mult de 10, 15 grade. Aceste alternante de perioade foarte calduroase urmate de perioade mai reci, cu siguranta au o probabilitate mai mare de producere pe parcursul urmatoarelor doua luni de toamna. Elementul caracteristic a ceea ce s-a intamplat pe intreg anul 2019 a fost aceasta evolutie. Mai multe luni cu abateri termice pozitive mai mari de 1,5 – 2,5 grade chiar pe parcursul lunii februarie, o luna de iarna, in iunie 2,5 grade, in august 1,8 grade, in septembrie 1,5 grade”, a explicat Elena Mateescu.

Datele preliminare la acest moment indica faptul ca, din cele noua luni parcurse pana in prezent, 6, si este posibil ca si octombrie, tinand cont de estimarile celor 4 saptamani, sa incheie pe un plus in ceea ce priveste abaterea termica pozitiva.

Referitor la regimul de precipitatii, reprezentantul Administratiei Nationale de Meteorologie a subliniat ca este nevoie sa ploua pentru ca in buna parte din tara cantitatile sunt deficitare iar fenomenul de seceta pedologica este puternic.

„Inca mai este nevoie de precipitatii pentru ca perioada actuala coincide cu campania insamantarilor de toamna”, a precizat Elena Mateescu.

Pe de alta parte, aceasta nu a exclus ca anul 2019, pe medie, sa fie un an din seria celor mai caldurosi inregistrati atat la nivelul tarii noastre cat si la nivel mondial.

„Si Organizatia Meteorologica Mondiala estimeaza perioada 2015 – 2019 drept una dintre cele mai calduroase perioade din seria istoriilor masuratorilor meteorologice si 2019 sa se alature seriei anilor anteriori ca fiind cei mai caldurosi. Vom face bilantul dupa 31 decembrie si vom vedea cum ne vom situa”, a mai afirmat sursa citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole