Matteo Salvini se asteapta la o amenda de trei miliarde de euro de la UE din cauza datoriei ridicate a Italiei

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat marti ca se asteapta ca Bruxellesul sa sanctioneze Roma din cauza inrautatirii deficitului si a datoriei sale enorme aplicandu-i o amenda de trei miliarde de euro, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

“Intr-un moment in care somajul in randul tinerilor atinge 50% in anumite regiuni (…), unii de la Bruxelles ne cer, in numele unor reguli din trecut, o amenda de trei miliarde de euro”, a spus el la postul de radio RTL 102.5.

“Intreaga mea energie va fi folosita pentru a schimba aceste reguli vechi”, a afirmat liderul politic italian, al carui partid de extrema-dreapta, Liga, tocmai a castigat alegerile europene in Italia.

“Vom vedea daca aceasta mica scrisoare de la Bruxelles in care ei ne sanctioneaza pentru datoria acumulata in trecut va veni”, a mai declarat el pe un ton ironic.

Comisia Europeana ar urma sa recomande la 5 iunie deschiderea unei proceduri de deficit excesiv impotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB in 2018, peste pragul de 60% fixat de regulile europene) si a deteriorarii deficitului structural.

Deschiderea unei astfel de proceduri, care va trebui in cele din urma validata de ministrii de finante din UE, ar putea duce la sanctiuni financiare de 0,2% din PIB-ul Italiei, ceea ce corespunde cu cele circa trei miliarde de euro evocate de Salvini.

Coalitia populista aflata la putere in Italia, din care fac parte Liga si Miscarea 5 Stele (M5S, antisistem), are probleme inca de la sfarsitul lui 2018 cu Bruxellesul, care a recomandat atunci prima data deschiderea unei proceduri pentru deficit excesiv.

Cele doua partide si-au temperat in cele din urma pozitiile pentru a ajunge la un compromis.

Insa, in ultimele previziuni economice ale Comisiei Europene, publicate la inceputul lunii mai, Italia pare elevul problema din zona euro, cu o crestere economica mult sub alte tari si cu o datorie la un nivel record.

Potrivit unei surse europene, Bruxellesul urmeaza sa trimita in aceasta saptamana – probabil miercuri – o scrisoarea Romei pentru a-i cere explicatii asupra bugetului sau.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1