MEC: Guvernul a decis sa prelungeasca termenul-limita de acreditare a Scolilor Doctorale pana la data de 31 decembrie 2021

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Guvernul a decis sa prelungeasca termenul-limita de acreditare a Scolilor Doctorale pana la data de 31 decembrie 2021, dupa o analiza privind situatia functionarii scolilor doctorale din Romania, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei si Cercetarii, informeaza AGERPRES.

“Incepand de la 1 ianuarie 2020, Ministerul Educatiei si Cercetarii s-ar fi aflat in situatia de a nu mai putea asigura functionarea in conditii de acreditare a Scolilor Doctorale, fiind imposibila indeplinirea conditiilor de verificare si acreditare din partea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) intr-un interval atat de scurt, astfel incat sa nu fie intrerupta activitatea si sa se poata organiza admiterea la studii doctorale”, se arata in comunicatul transmis vineri.

Totodata, mentioneaza sursa citata, Ministerul Educatiei si Cercetarii urgenteaza pasii necesari pentru ca acest proces sa nu mai fie intarziat.

Astfel, pentru metodologia aflata deja in consultare publica este planificata o sedinta a Comisiei de Dialog Social, luni 23 decembrie, urmand aprobarea acesteia pana la finalul anului 2019.

“Ghidurile de evaluare periodica vor fi realizate si comunicate public de ARACIS, in termen de 45 de zile de la aprobarea metodologiei. Ulterior, universitatile vor depune dosarele in vederea evaluarii ARACIS, in termen de 45 de zile si, simultan, va fi planificata cooptarea expertilor straini in comisiile de evaluare ale ARACIS. Astfel, Guvernul Romaniei va asigura evaluarea scolilor doctorale pe baza urmatoarelor principii: Etica, Transparenta si Calitate. Noua metodologie de evaluare periodica va introduce si un set de indicatori de etica academica, indicatori care nu existau in metodologiile anterioare. Acestia vizeaza suspiciunile de plagiat, cazurile dovedite de plagiat, demersurile initiate de universitati pentru a combate fenomenul si masurile de prevenire”, conform comunicatului.

Sursa citata mentioneaza ca alte obiective ale metodologiei avuta in vedere si “asigurarea calitatii in procesul educational pentru ciclul 3 de doctorat”.

“In plus, fiecare scoala doctorala va fi evaluata, din 5 in 5 ani, in cadrul procesului de evaluare periodica a IOSUD, in vederea mentinerii acreditarii. In cazul in care un domeniu de studii universitare de doctorat este organizat de mai multe scoli doctorale din cadrul aceluiasi IOSUD, evaluarea trebuie sa se realizeze o singura data, la nivelul IOSUD”, se mai arata in comunicatul MEC.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1