Medicamentul impotriva bolii somnului va fi disponibil in Africa

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Un comitet de experti al Agentiei europene pentru medicamente (EMA) a recomandat vineri aprobarea administrarii de fexinidazol, primul tratament administrat doar pe cale orala impotriva bolii somnului, realizat in colaborare de Sanofi si DNDi (Drugs for Neglected Diseases initiative), deschizand astfel calea distribuirii acestui tratament in Africa din 2019, relateaza AFP, titrat de Agerpres.

Sanofi si DNDi vor dona acest medicament Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ceea ce inseamna ca medicamentul va fi pus la dispozitie gratuit populatiilor afectate de aceasta boala, se arata intr-un comunicat.

Boala somnului sau tripanosomioza africana umana (HAT) este de obicei fatala daca nu este tratata. Transmisa prin intepatura unei muste tete infectate, afectiunea se caracterizeaza prin simptome neuropsihiatrice (agresivitate, psihoza, tulburari de somn).

Aproximativ 65 de milioane de persoane sunt expuse la aceasta boala in Africa subsahariana, chiar daca numarul cazurilor identificate a scazut semnificativ in ultimii ani.

Astfel in 2017, au fost notificate 1.447 cazuri la OMS, fata de 9.870 in 2009. In foaia de parcurs pentru bolile tropicale neglijate, OMS isi propune eliminarea acestei boli pana in 2020.

Fexinidazolul poate ajuta la atingerea acestui obiectiv deoarece este vorba de un comprimat, administrat o data pe zi timp de 10 zile, in timp ce tratamentele standard actuale necesita spitalizare, punctii lombare si injectii intravenoase.

Foto: Science

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *