Medici: Fumatul – principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populatia tanara

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

fumatFumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populatia tanara din Romania, au atentionat specialistii in cadrul dezbaterii „Despre fumat: de la teorie la public”, organizata de Societatea Romana de Pneumologie.

„60-65% dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare. Acest procent nu s-a schimbat in ultimii 15 — 20 de ani. Media Comunitatii Europene este de 48%. Varsta medie a romanilor care fac infarct de miocard, care este principala boala care omoara din punct de vedere cardiovascular pacientii, este 58-59 de ani la barbati si 65-67 de ani la femei. Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populatia tanara din Romania.

Asta insemnand ca de la 20 de ani undeva la 60 de ani fumatul este de departe principalul factor de risc pentru infarctul de miocard. Avem peste 50.000 de pacienti in registru, iar pacientii care sunt sub 55 de ani dintre cei care fac infarct in proportie de 80-90% sunt fumatori”, a declarat medicul Gabriel Tatu Chitoiu, presedintele Asociatiei Romane de Cardiologie.

Potrivit acestuia, fumatorii mor cu aproximativ 10 — 15 ani inaintea celor care nu fumeaza. „Varsta arterelor celor care fumeaza este cu 10 — 15 ani mai mare decat varsta arterelor celor care au aceeasi varsta biologica, dar care nu fumeaza”, a afirmat medicul cardiolog.

La randul sau, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune Arteriala, Maria Dorobantu, a spus ca de cele mai multe ori hipertensiunea arteriala se asociaza cu fumatul atunci cand vine vorba de cauza deceselor cardiovasculare.

„Cel mai tanar pacient pe care l-am avut cu infarct a fost de 28 de ani, dar am avut pacienti si de 18 ani cu infarct de miocard. Aceia erau consumatori de droguri. Hipertensiunea arteriala este responsabila cam de 62% din totalul deceselor cardiovasculare. De cele mai multe ori se asociaza cu fumatul.

Am constatat in urma unor studii pe 2.000 de oameni ca prevalenta de hipertensiune este de 40% din totalul adultilor, dar, din pacate, acestia cumuleaza si alti factori de risc care duc la decesele cardiovasculare, adica intre ei 20% sunt fumatori. 1,4 milioane de hipertensivi sunt fumatori, 19% diabetici, 2 milioane sunt obezi, dislipidemici in proportie de 30%, aproape 2 milioane si ei. Fumatul este dublu la barbati”, a spus medicul.

Prof. dr. Alexandru Rafila, membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional OMS, a afirmat ca la nivelul Organizatiei mondiale exista un plan de actiune pana in anul 2025 in ceea ce priveste reducerea bolilor netransmisibile, care prevede si o reducere a prevalentei fumatului in regiunea europeana a OMS cu 30%.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a afirmat ca in Parlament exista o initiativa legislativa privind fumatul, care urmeaza sa fie pusa pe ordinea de zi, propunere semnata de peste 100 de parlamentari si sustinuta de mai multe organizatii.

Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Florin Mihaltan, a punctat ca numai o lege „corecta” privind fumatul in spatiile publice poate sa fie „o pedala” pentru a scadea numarul fumatorilor.

„Atitudinea se poate schimba prin aceasta lege in care multi dintre cei care fumeaza incep sa stopeze fumatul, au aceasta inclinatie din ce in ce mai mult sa solicite serviciile de consiliere. Pe de alta parte, ei incep sa se gandeasca la faptul ca aceasta situatie este una favorabila pentru un moment pe care l-au amanat”, a spus medicul.

El considera ca o legislatie buna in domeniu ar duce si la o reducere a costurilor pentru sanatate.

„Unde se fumeaza, acele particule treneaza indiferent ca este geamul deschis si se face o aerisire corespunzatoare. Singura solutie de protectie a populatiei ramane ca toate spatiile publice sa fie fara fumat. (…) Sunt cateva spitale care au spatii de fumat alocate, dar este un vis pe care il avem de foarte mult timp si cred ca legea ar putea corecta si aici. In momentul in care se taxeaza real tigara, scade foarte mult prevalenta fumatului”, a mai spus medicul pneumolog.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2