Medicii de familie: fara reducerea birocratiei nu putem prelua activitati din pachetul de baza

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Reprezentantii medicilor de familie au sustinut joi intr-o conferinta de presa ca fara reducerea birocratiei nu vor putea prelua in plus nicio activitate medicala prevazuta in pachetul de servicii medicale de baza.

“Noul proiect de pachet de baza, desi preconizeaza modificari profunde si constituie — cel putin teoretic — un pas inainte pentru medicul de familie pe care il valorizeaza ca profesionist, omite conditii de baza, pe care noi le-am semnalat si fara de care nu poate fi pus in practica: reducerea punctuala si imediata a birocratiei in medicina familiei. Nu vom putea prelua nicio activitate medicala din pachet din lipsa de timp, desi ne dorim acest lucru.

Desi ne-am supus legii si folosim semnatura electronica extinsa pentru raportari la CNAS, lucram online cu SIUI si emitem reteta electronica, ni se cere in continuare sa si tiparim rapoartele trimise electronic securizat (minimum 30 pagini) si retetele in conditiile in care contractul-cadru prevede expres exclusivitatea raportarii electronice”, a declarat presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie Rodica Tanasescu la o conferinta de presa.

Potrivit acesteia, din timpul de 15 minute alocat unei consultatii peste 6 minute trebuie acordate completarii de documente.

Reprezentanta SNMF a precizat ca solutii imediate pentru reducerea birocratiei sunt realizarea retetei unice pentru toate categoriile de medicamente, a retetei fractionabile pe orizontala, cu prescriere la doua-trei luni pentru pacientii cronici stabili si eliberarea ei lunara la farmacie, respectarea corespondentei electronice intre diferitele nivele de asistenta medicala prin Bilet de Trimitere si Scrisoare Medicala, raportare electronica, facturare electronica,  lucru posibil pentru totii doctorii care au semnatura electronica extinsa.

Tanasescu a tinut sa precizeze ca medicii de familie nu vor accepta sa acorde servicii medicale sub coordonarea serviciului 112.

Reprezentantii medicilor de familie mai sustin ca in continuare li se imputa bani pentru greseli care nu le apartin.

“Imputarea contravalorii retetelor eliberate pensionarilor cu pensii pana la 700 de lei. Medicul de familie nu trebuie sa verifice situatia financiara a pacientilor sai, ci sa-i trateze.

Imputarea contravalorii retetelor unor pacienti care figurau internati, desi spitalele nu le asigura medicamentele necesare, mai ales pe cele pentru o patologie diferita de specificul sectiei respective”, a afirmat Rodica Tanasescu.

Ea a aratat ca medicilor li se imputa sume de bani pentru retete eliberate unor pacienti cu cancer, in baza scrisorilor medicale de la oncologi, in zonele unde acestia sunt insuficienti ca numar.

Totodata, doctorii sustin ca Registrul Electronic de Vaccinare functioneaza in continuare deficitar si cer modificarea imediata a protocoalelor terapeutice si a listelor de investigatii medicale ce pot fi recomandate de medicul de familie, care sa permita diagnosticarea si tratarea bolilor prioritare, cu impact important in sanatatea populatiei.

Medicii de familie mai cer realizarea de urgenta a Contractului asigurat-asigurator definit legal, care sa clarifice drepturile, dar si obligatiile fiecarei parti.

Presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie Doina Mihaila a spus ca a solicitat CNAS ca starea asiguratului sa fie validata de Serviciul Informatic Unic Integrat, fara raspunderi pentru medicul prescriptor, iar un contract civil semnat de un medic si o casa de asigurari sa fie respectat de ambii parteneri in egala masura.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2