Medicii din Maramures, in greva japoneza. Vor salarii mai mari si respectarea programului de lucru

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

medici-operatie-465x390Primavara incepe cu proteste din partea personalului medical din spitalele din judet. Incepand cu 21 martie, peste 200 de medici de specialitate din unitatile sanitare ale Maramuresului au intrat in greva de tip japonez. Acestora li s-au adaugat si medicii de familie. Banderola albastra este purtata de medici pe mana in semn de protest fata de suprasolicitarea personalului din sistemul sanitari.

Cei de la Cartel Alfa, prin vocea presedintelui Florin Hossu spun ca cinci sunt revendicarile avute in vedere si anume aplicarea prevederilor Legii 284 din 2010 privind salarizarea unitara, raportat la 1.250 lei, acordarea tuturor sporurilor, conform legii, respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus si reducerea pâna la eliminare a deficitului de personal. O alta nemultumire a sindicatelor vizeaza faptul ca acele cresteri salariale de 25% nu sunt acoperite prin contractul incheiat de spitale cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Asadar, sindicatele din Sanatate cer, conform adreselor trimise catre Prefectura Maramures, “aplicarea prevederilor Legii 28412010 privind salarizarea unitara si in sanatate in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1250 lei, acordarea tuturor sporurilor, conform dispozitiilor legale: ex. pentru conditii deosebite de munca, sporul de doctorat, respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus, reducerea pana la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca destul de mare, mai mult volumul de activitate este mult mai mare pe perioada de inlocuire, asigurarea in regim gratuit a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate”.

” Cerem apoi cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie. Cu toata disponibilitatea aratata de reprezentantii Ministerului Sanatatii, revendicarile celor doua organizatii sunt departe de a fi rezolvate, deoarece nu s-au evidentiat inca solutii concrete. In concluzie, tergiversarea luarii unor decizii la nivel guvernamental este cauza pentru care F.S. “Hipocrat” si CFSMR, sustinute ferm de C.N.S. Cartel Alfa si Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, vor demara actiuni de protest incepand cu 21 martie 2016. Federatiile semnatare atrag atentia ca in lipsa unei decizii rectificațive solicitate, se poate ajunge la escaladarea starii conflictuale,
in perioada urmatoare mergand pana la intreruperea partiala a activitatii”, se arata in materialul trimis prefectului Anton Rohian de cei de la Cartel Alfa Maramures.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2