septembrie 17, 2021

Medicul Radu Zamfir: Cand am aflat de operatia de prelevare, ne-am gandit sa ne facem datoria

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Medicul Radu Zamfir de la Institutul Clinic Fundeni, supravietuitor al accidentului aviatic din Muntii Apuseni si care joi a participat la prima prelevare de organe dupa revenirea in sala de operatie, a declarat vineri ca s-a implicat an aceasta interventie pentru ca trebuie sa asi faca datoria fata de pacienti, relateaza Agerpres.

“Cand am aflat de operatia de prelevare, ne-am gandit sa ne facem datoria fata de acesti pacienti. Am plecat cu salvarea de la Spitalul Fundeni, am ajuns la Sibiu, s-a desfasurat operatia, ne-am antors. Ieri am avut o interventie programata, dupa care am efectuat si aceasta prelevare hepatica”, a spus medicul antr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, decizia ca echipa medicala sa se deplaseze cu salvarea din Bucuresti la Spitalul Judetean Sibiu a fost luata de coordonatorii de transplant si a mentionat ca s-a pus problema transportului cu avionul.

“S-a pus si problema sa mergem cu avionul, dar aceasta a fost solutia optima pentru noi la momentul acela si se pare ca si pentru pacienta”, a explicat Zamfir.

Medicul Radu Zamfir a precizat ca a vorbit la telefon an fiecare zi cu ceilalti colegi care au supravietuit accidentului si ca acestia si-au pastrat dorinta de a participa an continuare la operatii de prelevare de organe.

“I-am ancurajat si ei s-au bucurat cand le-am spus ca am o prelevare la Sibiu si ca a fost reusita. Si ei si-au pastrat dorinta de a face acest lucru. Proba revenirii mele este faptul ca sunt aici, mi-am reluat activitatea profesionala. Echipa de prelevare este una mixta, formata din chirurgi care preleveaza ficatul si alte echipe de chirurgi care pot preleva cordul, rinichii, pancreasul, cei care preleveaza tesuturile. Echipa este multidisciplinara. A fost an plan sa se preleveze si pancreasul, dar, dat fiind conditia organului care nu era propice transplantului, s-a renuntat. Au plecat patru medici si o asistenta de aici. A mai fost echipa de la Cluj care a prelevat un rinichi, celalalt nu a fost bun”, a mai spus medicul de la Fundeni.

An privinta starii sale de sanatate, dr. Radu Zamfir a mentionat ca an prezent nu ia pastile.

El i-a rugat pe cei care vor sa-l filmeze cu telefonul sa ai respecte intimitatea.

Medicul Radu Zamfir a participat joi noaptea, alaturi de o echipa de medici din Cluj, la o operatie de prelevare de organe de la un tanar de 34 de ani, victima a unui accident de munca, aflat an moarte cerebrala, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

Echipa de medici de la Sibiu formata din dr. Mihai Sava, medic Sef Sectia Anestezie Terapie Intensiva, si dr. Tiberiu Toabes, coordonatorul local de transplant, au obtinut acordul familiei pacientului pentru prelevarea rinichilor si a ficatului, organe care au fost trimise la Cluj si Bucuresti, unde se afla beneficiarii operatiilor de transplant.

Tanarul a intrat marti an coma profunda, fiind internat la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu, dupa ce a fost strivit de doua grinzi metalice pe un santier din Medias, chiar an prima sa zi de munca la o societate comerciala clujeana, cazul fiind cercetat inspectorii de munca.

Medicul Radu Zamfir s-a externat duminica si si-a reluat luni activitatea la Institutul Clinic Fundeni, urmand un program de reintegrare profesionala care prevede reluarea treptata a activitatii operatorii. Joi a intrat pentru prima oara de la accident an sala de operatie.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu este acreditat ca si centru de prelevare de organe, tesuturi si celule prin ordinul MS 1224/23 octombrie 2013. 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2