Melescanu: O iesire a Marii Britanii din UE fara un acord ar crea probleme si pentru cetatenii romani

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat miercuri ca decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit este regretabila si echivaleaza cu o iesire din Uniunea Europeana fara niciun fel de prevederi juridice, el sustinand ca in acest caz se vor crea probleme pentru toti cetatenii europeni aflati in aceasta tara, inclusiv pentru romani, informeaza AGERPRES.

“Noi regretam faptul ca a fost adoptata o decizie care practic echivaleaza cu ideea unei iesiri a Marii Britanii fara niciun fel de prevederi juridice. Este o decizie a Parlamentului pe care trebuie sa o respectam. Ceea ce ne intereseaza este sa primim o comunicare oficiala din partea autoritatilor britanice cu ceea ce doresc sa faca in continuare, lucru destul de delicat, avand in vedere ca cu ocazia votului s-a cerut si o motiune de neincredere in primul ministru si va trebui sa trecem, probabil, si peste cursul zilei de astazi si peste aceasta tema. (…)

In cazul unei iesiri a Marii Britanii fara niciun fel de acord cu UE, intr-adevar se vor crea probleme si pentru cetatenii romani care sunt in Marea Britanie si pentru cetatenii din Marea Britanie care sunt din diverse tari din UE, inclusiv din Romania. Aceasta iesire fara niciun fel de acord ar putea crea probleme directe si pentru cetatenii romani si pentru toti cetatenii europeni care traiesc, studiaza, lucreaza in Marea Britanie”, a afirmat Melescanu la sediul MAE.

El a subliniat ca la nivelul UE exista o solidaritate care s-a manifestat in acceptarea proiectului de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniune si in declaratia politica privind viitorul relatiilor dintre Marea Britanie si UE.

“Este greu acum sa ma pronunt acum asupra tuturor acestor probleme, avand in vedere ca procesul este in curs de desfasurare. Va asigur ca din partea noastra va exista toata disponibilitatea pentru a face tot ceea ce ne este in putinta, astfel incat retragerea Marii Britanii sa fie o retragere ordonata, bazata pe niste documente juridice, decat varianta cealalta care este pur si simplu o iesire din UE fara niciun fel de reglementari”, a spus Melescanu.

El a subliniat ca UE asteapta o comunicare din partea Guvernului britanic cu privire la ceea ce doreste sa faca in continuare.

“In functie de ceea ce vor prezenta oficialitatile de la Londra, va trebui sa vedem si cum putem sa raspundem. Exista si posiblitatea (…) privind prelungirea perioadei in procesul Marii Britanii de iesire din UE. (…) Din punctul nostru de vedere, ca Presedintie (n.r. a Consiliului UE), suntem la dispozitie pentru a cauta sa gasim orice posibilitati pentru continuarea dialogului, va trebui, insa, sa vedem care sunt pozitiile Marii Britanii si care este pozitia la nivelul UE. Noi, ca Presedintie rotativa a UE, suntem gata sa punem la dispozitie toate facilitatile pentru a avea discutii pe tema aceasta”, a adaugat Melescanu.

Parlamentul britanic a respins marti cu o larga majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, intr-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu doua luni si jumatate inainte de data prevazuta pentru iesirea din Uniunea Europeana. Guvernul condus de May se va confrunta miercuri cu o motiune de cenzura depusa de opozitia laburista.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1