MEN: 65 milioane lei alocati in 2019 pentru 1.180 de unitati de invatamant cu grupuri sanitare neconforme

home camp2
home camp2
home camp2

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a alocat, in acest an, 65 de milioane de lei pentru imbunatatirea conditiilor in cele 1.180 de unitati de invatamant care functioneaza, in prezent, cu grupuri sanitare neconforme, informeaza AGERPRES.

“In anul 2019, in bugetul MEN, la capitolul “Cheltuieli de capital”, titlul 51 – “Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, a fost alocata suma de 65 milioane lei pentru imbunatatirea conditiilor in cele 1.180 de unitati de invatamant care functioneaza, in prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzator sau amplasate in exteriorul constructiilor de invatamant. Este in curs de promovare o hotarare de guvern care reglementeaza cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unitatilor administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor scolare judetene, in anul 2019″, precizeaza MEN intr-o informare privind remedierea situatiei unitatilor de invatamant preuniversitar care detin grupuri sanitare situate in curte, fara apa curenta si fara canalizare.

Potrivit sursei citate, in anul 2019 vor continua lucrarile incepute in anii trecuti la circa 5.095 de unitati de invatamant preuniversitar cuprinse in programele derulate prin Ministerul Dezvoltarii (PNDL I, PNDL II, AFIR si prin POR).

Prin coordonarea Unitatii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Retelei Scolare si Universitare (UMPMRSU), Ministerul Educatiei deruleaza Proiectul privind Reforma Educatiei Timpurii in Romania (PRET), ale carui obiective sunt reabilitarea si constructia de gradinite. De asemenea, este in derulare si Proiectul privind Reabilitarea Infrastructurii Scolare (PRIS), prin intermediul caruia sunt realizate reabilitarea si constructia de unitati din invatamantul preuniversitar.

In perioada 2017 – 2019, prin Proiectul Reforma Educatiei Timpurii in Romania au fost finalizate lucrarile pentru 64 de gradinite, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Scolare, pentru 32 de scoli. In anul 2019, sunt in curs de executie 96 de gradinite si doua scoli, se mai arata in comunicat.

In vederea imbunatatirii conditiilor din aceste unitati, Ministerul Educatiei a semnat un protocol de colaborare cu MDRAP, deoarece in conformitate cu prevederile OUG nr. 28/2013, Ministerul Dezvoltarii este autoritatea desemnata sa coordoneze Programul National de Dezvoltare Locala si sa finanteze lucrarile de constructii/interventii la unitatile de invatamant pentru realizarea/extinderea/reabilitarea/modernizarea/dotarea acestora. In baza acestui protocol, MEN acorda sprijin pentru identificarea necesitatilor pentru fiecare unitate de invatamant preuniversitar de stat.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *