MEN: Finantare europeana de 114 milioane de euro pentru programele “Bani de liceu” si “Bursa profesionala”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Educatiei Nationale a semnat, in aceasta saptamana, doua contracte de finantare din fonduri europene, in valoare totala de 114 milioane de euro, pentru programele “Bani de liceu” si “Bursa profesionala”, informeaza AGERPRES.

“O prioritate a Guvernului Romaniei este de a investi, prin Fondul Social European, cu precadere in masuri dedicate reducerii abandonului scolar, dezvoltarii invatamantului profesional si de a asigura corelarea ofertelor educationale cu nevoile actuale ale pietei muncii”, a declarat ministrul Rovana Plumb, citata intr-un comunicat dat publicitatii vineri de MEN.

Potrivit sursei citate, contractul aferent programului “Bani de liceu”, cu o valoare de 31 de milioane de euro, va permite sustinerea si continuarea acestui program si va acoperi cheltuielile realizate/estimate de statul roman pentru perioada anilor scolari 2015-2019 pentru acest tip de sprijin.

Astfel, incepand cu acest an scolar, fiecare beneficiar al programului “Bani de liceu” va primi, lunar, pe intreaga durata a cursurilor, in situatia respectarii tuturor conditiilor legale prevazute, suma de 250 de lei lunar, fata de 180 de lei lunar, suma primita anterior majorarii.

De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei a fost indexata de la 150 de lei la 500 de lei pe membru de familie, urmare a corelarii acestui plafon la situatia economica actuala (salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata fiind stabilit, incepand cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar).

In ceea ce priveste contractul de finantare semnat intre Centrul National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic si Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul “Bursa profesionala”, acesta are o valoare de 83 de milioane de euro. Banii vor acoperi cheltuielile realizate de statul roman in cadrul programului “Bursa Profesionala” pentru perioada anilor scolari 2015-2018 si vor asigura continuarea acestuia in anii urmatori, in limita alocarii financiare estimate din Programul Operational Capital Uman, prin care sunt derulate ambele proiecte.

Prin “Bursa profesionala”, 80.132 de elevi din clasele IX-XI din invatamantul profesional, inclusiv invatamantul dual, vor fi stimulati sa-si continue studiile cu burse acordate din fonduri europene, 20% dintre elevi provenind din mediul rural.

Bursa acordata in acest program, in valoare de 200 de lei, se plateste tuturor elevilor, indiferent de veniturile parintilor lor, dar in anumite conditii de frecventa mentionate in art. 7 din HG 1062 din 30 octombrie 2012 sau in art. 7 din HG 951/2017, fiind o modalitate de a promova in mod direct participarea la programe de educatie si formare profesionala initiala.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2