MEN: In baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legala

home camp2
home camp2
home camp2

Realocarea locurilor bugetate este legala intre programele de studii ale unei facultati sau intre facultati, in baza autonomiei universitare, indiferent de momentul la care acestea se disponibilizeaza, a informat Ministerul Educatiei Nationale, printr-un comunicat de presa transmis marti, informeaza AGERPRES.

“In baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legala intre programele de studii ale unei facultati sau intre facultati, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizeaza”, a precizat MEN.

Potrivit sursei citate, decizia redistribuirii locurilor finantate de stat se poate lua prin modificarea hotararii initiale de repartizare a locurilor bugetate in cadrul Senatului Universitatii, in baza unei metodologii/proceduri/decizii interne, asa cum reiese din prevederile Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, art. 205, alin. (9), potrivit caruia “statutul de student cu taxa se modifica in conditiile stabilite de senatul universitar”.

Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca ideea ca aceasta institutie de invatamant superior a returnat 900 de locuri pentru ca “nu a fost capabila” sa le redistribuie in timpul anului universitar reprezinta “o invitatie” din partea ministrului Educatiei “la a incalca legea”.

“Aceasta manipulare a studentilor si a opiniei publice este absolut iresponsabila pentru ca Universitatea din Bucuresti a fost acum criticata public pentru faptul ca respecta cadrul legal in educatie. (…) Legea este cea care ne cere ca la 1 octombrie sa inmatriculam studentii. Daca in timpul anului universitar renunta la studii sau sunt exmatriculati, noi trebuie sa anuntam si este obligatie legala sa anuntam de doua ori pe an Ministerul Educatiei si exista si o platforma statistica care colecteaza date cu privire la invatamantul superior si acolo trebuie sa aratam cate din acest locuri sunt eliberate prin retragerea studentilor si care sunt banii pe care trebuie sa ii trimitem inapoi ministerului. Nu avem dreptul legal ca in timpul anului universitar sa redistribuim locurile respective care raman vacante, raman libere prin retragerea studentilor, la alti studenti sau la alte programe de studii”, a explicat Mircea Dumitru.

El a adaugat ca inmatricularea studentilor se face pe programe de studii, iar de la buget sunt alocati bani pentru un student, nu pentru toti studentii care intra in anul respectiv la studii universitare.

“Daca un student decide sa plece de la un program sau este exmatriculat se pierde complet locul acelui student si nu poate fi redistribuit la alte programe in aceleasi universitati. Ideea ca noi am returnat 900 de locuri pentru ca nu am fost capabili sa redistribuim in timpul anului universitar este o invitatie din partea domnului ministru la a incalca legea”, a sustinut Dumitru.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *