Mesajul prefectului Anton Rohian, de Ziua Nationala a Romaniei

anton rohianSe implinesc 25 de ani de cand marcam Ziua Nationala a Romaniei pe 1 Decembrie. Este momentul cand sarbatorim implinirea luptei de veacuri a poporului roman, pentru a fi unit intre granitele aceleiasi tari. Este momentul cand marcam Marea Unire, act istoric la care si-au adus o importanta contributie si locuitorii din Tara Maramuresului, din Lapus, Chioar si Codru. Prin George Pop de Basesti si Vasile Lucaciu, dar si prin aportul altor patrioti, acest colt de tara si-a pus amprenta asupra cursului pe care istoria l-a luat la 1 Decembrie 1918.

In noiembrie 1918, in fiecare sat din Maramures s-au constituit garzi nationale. Pe 22 noiembrie, la Sighetu Marmatiei a fost organizata o adunare nationala romaneasca cu peste 10.000 de participanti, care au ales delegatii maramureseni la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia si membrii Sfatului National Roman din Maramures, condus de Vasile Chindris. Ilie Lazar a fost un alt maramuresean de seama trimis ca delegat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. La 1 decembrie, maramuresenii au votat Rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, insa au protestat la urarea lui Stefan Cicio Pop: “Traiasca Romania Mare de la Nistru si pana la Tisa!”, caci doreau din suflet ca Romania sa cuprinda in hotarele ei si Maramuresul romanesc din dreapta Tisei. Sedinta a fost deschisa de octogenarul presedinte George Pop de Basesti, care a rostit: “Acum, Doamne, slobozeste pe robul Tau, ca vazura ochii mei mantuirea neamului romanesc”. Apoi a izbucnit in plans, Stefan Cicio-Pop trebuind sa preia conducerea sedintei. In fata poporului, in locul in care au fost trasi pe roata Horia si Closca, motiunea si votarea au fost citite de episcopii ortodox Miron Cristea si greco-catolic Iuliu Hossu.

Printre cei care si-au adus un considerabil aport la infaptuirea Marii Uniri nu trebuie uitat Vasile Lucaciu, cel datorita caruia Sisestiul a devenit un cunoscut punct de rezistenta si afirmare romaneasca. Pe frontispiciul impunatoarei biserici de piatra, inceputa in anul 1885 si sfintita in 27 august 1891, parintele Vasile Lucaciu a sapat adanc cuvintele: „Pentru Sfanta Unire a Tuturor Romanilor”. In perioada in care facea parte deja din conducerea Partidului National Roman, avand si calitatea de secretar general, era perceput in Romania ca un erou, vorbindu-se deseori despre curajul, consecventa si sacrificiul sau in cauza romanilor de peste munti. Parintele Lucaciu a fost autorul moral al Memorandului Romanilor si unul dintre cei mai importanti exponenti ai miscarii nationale pe care acest document de importanta covarsitoare a generat-o.

Pentru noi, astazi, Ziua Nationala este un moment al emotiei si al bucuriei, al solidaritatii si al dragostei intre cetateni. In astfel de clipe indreptam un gand bun catre semenii nostri, fie ca sunt langa noi, fie ca sunt plecati departe, spre a asigura mijloacele de trai pentru familiile lor. In astfel de clipe ne reamintim ca facem parte din acelasi neam si ca avem o datorie fata de aceasta tara: aceea de a fi corecti, cinstiti si de a munci cat mai bine.

Dragi maramureseni, va urez sa petreceti sarbatori frumoase si linistite alaturi de cei dragi. La multi ani, Maramures! La multi ani, Romania!

Anton ROHIAN, prefectul judetului Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1