Mesajul presedintelui Consliului Judetean Maramues cu ocazia Unirii de la 24 ianuarie 1859

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Mandri sa fim romani!

Dragi maramureseni,

Anul acesta, romanii de pretutindeni sarbatoresc centenarul nasterii statului modern, eveniment major in existenta si definirea identitatii noastre ca natie.  Romania de astazi, un stat independent si suveran, membra a Uniunii Europene si a NATO, nu ar fi existat fara evenimentele din 1859. Atunci a fost momentul in care intelectualii progresisti ai secolului au hotarat, de comun acord, ca pentru a avea un viitor cert intr-o epoca istorica zbuciumata, romanii din cele doua state vecine trebuie sa se uneasca, odata si pentru totdeauna.

Dar cu toate acestea, hotararile celor doua organe legislative nu puteau fi infaptuite fara suportul direct al maselor populare, cele care au decis si au semnat prin vocile lor, actul de nastere al Principatelor Unite ale Moldovei si Taii Romanessti. Primul pas odata facut, noul stat si-a inceput parcursul spre modernizare si dezvoltare, un drum lung si anevoios care a fost finalizat in 1 Decembrie 1918, prin Marea Unire infaptuita la Alba Iulia.

Noi, urmasii celor care stau la baza genezei Romaniei de azi, aducem un omagiu fierbinte celor care, prin curaj si inteligenta, in profida vicisitudinilor si a pericolelor vremii, au desavarsit visul de secole al romanilor din cele doua provincii, unirea lor intre granitele unui singur stat. La aniversarea a 159 de ani de la marele eveniment, suntem datori sa ducem mai departe nazuintele inaintasilor, militand pentru binele si viitorul nostru ca natie, intru-un stat unitar, indivizibil si suvernan. Si o vom face!

Gabriel Valer Zetea,

Presedintele Consiliului Judetean Maramures

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole