Mestesuguri si obiceiuri vechi la Scoala din Oarta de Sus

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures deruleaza in perioada august-octombrie 2018 proiectul cultural intitulat Comori din Tara Codrului, proiect realizat cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National si in parteneriat cu Primaria Oarta de Jos, Scoala Gimnaziala Oarta de Sus, Fundatia social-culturala pentru democratie i.u.g.a., Asociatia Omnis Barbaria, Asociatia HistArch.

In cadrul seriei de programe interactive si educative cuprinse in proiect, au fost organizate primele ateliere de lucru si creatie cu copiii Scolii Gimnaziale din Oarta de Sus. Astfel in zilele de 18 si 20 septembrie 2018 membrii din echipa de proiect, alaturi de membrii din partea asociatiilor partenere, Asociatia Omnis Barbaria si Asociatia HistArch, s-au deplasat la  scoala din Oarta de Sus pentru desfasurarea atelierelor de lucru si creatie Tesut si cusut in vremuri de demult, respectiv Motivul traditional al pomului de Craciun.

Copiii prezenti la atelierul de lucru si creatie Tesut si cusut in vremuri de demult au asistat la demonstratii de tesut la razboiul vertical realizate de membrii asociatiilor partenere, precum si la prezentarea unor motive decorative ce se regaseau pe portul traditional din zona Maramuresului, prezentare sustinuta de Georgeta Iuga din partea Fundatiei social-culturale pentru democratie i.u.g.a.. La final, elevii au putut sa realizeze chiar ei tesaturi cu propriile lor maini, fiind initiati astfel in tainele acestui mestesug.

Atelierul de lucru si creatie Motivul traditional al pomului de Craciun a cuprins prezentarea „pomului” Craciunului, principalul element care dadea stralucire impodobirii ritualice in casele din Tara Codrului, dar si realizarea de catre elevii scolii din Oarta de Sus a unui astfel de pom de Craciun cu sprijinul Mariei Andreicut care se numara printre putinele femei din sat care mai cunosc metodele de confectionare a traditionalului pom de Craciun din Tara Codrului.

Cele doua ateliere de lucru si creatie desfasurate in cadrul proiectului cultural Comori din Tara Codrului au fost realizate cu sprijinului cadrelor didactice si a directorului Lavinia Gherman  de la Scoala Gimnaziala Oarta de Sus.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1