Metroul din Moscova va incepe sa pregateasca si femei pentru postul de conductor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Reteaua de metrou din Moscova va incepe anul viitor sa pregateasca si femei pentru postul de conductor de metrou, acestea urmand sa revina la comanda garniturilor de metrou pentru prima data de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, transmite AFP.

„Primul grup de femei care se vor pregati pentru postul de conductor de metrou a fost format”, a anuntat vineri Primaria capitalei Rusiei intr-un comunicat, precizand ca in luna februarie a anului urmator vor incepe si cursurile de pregatire, scrie Agerpres.

In Rusia doar barbatii puteau fi conductori de metrou deoarece aceasta profesie a fost mult timp inclusa de autoritati pe lista ocupatiilor daunatoare pentru sanatatea femeilor. Insa aceasta justificare a fost considerata drept una ipocrita deoarece la metroul din Moscova lucreaza numeroase femei in pozitii de casier si tehnician de suprafata, cu salarii mult mai mici decat cele ale conductorilor de metrou.

In luna septembrie a acestui an, Ministerul Muncii din Rusia a anuntat ca a revizuit lista de ocupatii interzise femeilor, care a fost redusa de la 456 pana la aproximativ 100, iar revizuirea ar urma sa se aplice incepand din 2021. Actuala lista a profesiilor rezervata exclusiv barbatilor dateaza din 2000 si interzice femeilor sa exercite orice meserie care implica ridicarea de obiecte grele dar si sa conduca un autobuz, sa fie marinar, parasutist sau mecanic auto.

In comunicatul de presa al primariei Moscovei se subliniaza ca femeile au ocupat pozitii de conductor de metrou in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand ele au preluat multe din ocupatiile traditionale ale barbatilor. Avand in vedere ca durata cursurilor de pregatire este de un an, abia in 2021 metroul din Moscova va avea primele femei conductor de metrou.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole